Prova pilot per fomentar la biodiversitat al fons marí

El Port Olímpic instal·la vint gabions de bioregeneració dissenyats per afavorir la restauració dels ecosistemes marins. Més endavant se n’avaluaran els resultats per saber si són adequats per a les aigües del litoral barceloní.

Gabions de bioregeneració al Port de Barcelona.

Gabions de bioregeneració al port de Barcelona

09/05/2024 - 09:59 h - Emergència climàtica Ajuntament de Barcelona

El Port Olímpic avança en el projecte per afavorir la biodiversitat al seu fons marí més proper amb la instal·lació d’una vintena de gabions de bioregeneració. Amb aquestes estructures, anomenades biohuts, s’espera afavorir la presència i el desenvolupament de peixos joves, habituals en espais portuaris.

S’han disposat al llarg del dic de recer i al moll de Marina, i tenen espais de refugi contra depredadors creats amb closques irregulars de mol·luscos que, alhora, aporten recursos alimentaris per a les espècies que s’hi acostin.

El projecte s’afegeix a l’estratègia d’ambientalització que s’està duent a terme en col·laboració amb el Zoo de Barcelona. Hi ha més de 5.000 biohuts distribuïts a les costes europees, i s’hi han observat més de 500 espècies.

El Port Olímpic, referència en gestió sostenible

En l’àmbit energètic, la gran pèrgola fotovoltaica que cobrirà el Balcó Gastronòmic serà un dels elements més emblemàtics de la instal·lació fent del Port Olímpic una de les primeres iniciatives de consum compartit i de quilòmetre zero a Barcelona.

També serà pioner en l’impuls de la nàutica sostenible a través de la instal·lació de dos carregadors ultraràpids per embarcacions elèctriques. A més, el projecte de transformació del Port Olímpic també preveu mesures mediambientals com l’aplicació d’estratègies circulars com l’ús de l’aigua del mar per refrigerar el sistema de climatització dels locals del moll de Mestral i evitar l’efecte illa de calor.

Vista aèria del Port de Barcelona.

Vista aèria del Port de Barcelona.