Mortadel·lo i Filemó guien el pas de vianants a Sant Martí de Provençals
El quart semàfor que la ciutat dedica als mítics inspectors de Francisco Ibáñez és al carrer Bac de Roda en l'entorn on residia l'estimat i enyorat ninotaire
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. La Sra. Ibáñez i el regidor Escudé, tibant del drap inaugural. Foto Robert Ramos / Sant Martí
Divendres 24 de maig a la tarda va tenir lloc l’encesa d’un nou semàfor Mortadel·lo i Filemó, el quart a Barcelona i el segon de Sant Martí de Provençals. L’espai triat, la cruïlla del carrer Bac de Roda amb Gran Via de les Corts, va ser una proposta veïnal pel fet que és l’espai on vivia Francisco Ibáñez, autor dels intrèpids inspectors de la TIA.
L’acte de l’encesa, que va atraure moltes persones veïnes, va estar protagonitzat per la Remedios Solera i la Núria Ibáñez, vídua i filla de l’estimat ninotaire, que van compartir el moment amb el Manuel Martínez, president de l’Assoc. Veïnal Sant Martí de Provençals, i el David Escudé, regidor del Districte de Sant Martí.
L’acte formava part del programa del PrimaVern 2024 que cada any organitza la Coordinadora Vern. L’espai va ser decorat amb motius al·legòrics de diversos personatges de Francisco Ibáñez i va estar amenitzat per la Batucada Himbawe, que va impregnar d’alegria i ritme la trobada.
Els vikings de Barcelona
Els semàfors Mortadel·lo i Filemó són una iniciativa del navarrès Francisco J. Ibáñez, que va tenir la idea en veure personatges vikings en semàfors d’algunes ciutats daneses. La pensada va recollir un amplíssim suport social en un temps rècord, un èxit en el qual hi ha influït l’estimació que diverses generacions de persones professen tant pels personatges triats com pel seu creador.
Cada semàfor, amb la típica carcassa groga i les lluminàries de leds, mostra Filemó en el llum vermell i Mortadel·lo en el verd.
Els quatre semàfors Mortadel·lo i Filemó de Barcelona
Biblioteca Gabriel García Márquez (Treball / Concili de Trento)
Mercat Dominical del llibre de Sant Antoni (Urgell / Manso)
Pl. Catalunya (rda. Sant Pere / pg. de Gràcia)
Bac de Roda / Gran Via de les Corts Catalanes
Es tracta del quart semàfor de la ciutat que mostra aquesta iconografia, el segon a Sant Martí de Provençals després del que es va instal·lar a tocar de la biblioteca Gabriel García Márquez, que acull un espai dedicat en exclusiva a l’extensíssima gamma d’hilarants personatges i esbojarrades històries que van sorgir de les mans i la imaginació de Francisco Ibáñez.
Francisco Ibáñez, el ninotaire que estimem generacions de persones
Francisco Ibáñez Talavera és un dels autors més rellevants de la història del còmic, amb una immensa obra que ha marcat les diverses generacions de persones que l’ha llegida i que ha influit en dibuixants posteriors. Ho palesa que arreu del món dels seus àlbums se n’han venut més de 150 milions d’exemplars i han estat traduïts a uns 30 d’idiomes, un fenomen que rivalitza amb els grans èxits de mercats consolidats com el japonès.
Ibáñez va començar a desenvolupar de ben jove un gran interès pel còmic i el dibuix, primer com a afició i després com a professió. El 1958 va aparèixer el primer “Mortadel·lo i Filemó” a Pulgarcito, i després va crear molts altres personatges per a diferents revistes, com ara La familia Trapisonda (Pulgarcito, 1958), 13, Rue del Percebe (Tío Vivo, 1961), El botones Sacarino (DDT, 1963), Rompetechos (Tío Vivo, 1964), i Pepe Gotera y Otilio (Tío Vivo, 1966).
Ibáñez va rebre diversos reconeixements, com ara el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona (1994), la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (2001), el Premi Notari de l’Humor (2008), Ramblista d’Honor (2016), la Creu de Sant Jordi (2021) i la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de Barcelona (a títol pòstum, el 2023). A més, va ser candidat als Premis Principat d’Astúries en tres ocasions, i al Premio Cervantes.
Més informació
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. Fotomuntatge amb els dos llums encesos. Foto Robert Ramos / Sant Martí
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. El llum verd, amb la icona de Mortadel·lo. Foto Robert Ramos / Sant Martí
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. Foto Robert Ramos / Sant Martí
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. El llum vermell, amb la icona de Filemó. Foto Robert Ramos / Sant Martí
Imatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. Moment dels parlaments de benvinguda. Foto Robert Ramos / Sant MartíImatge de l'acte d'encesa del semàfor Mortadel·lo i Filemó del carrer de Bac de Roda. Moment dels parlaments de benvinguda. Foto Robert Ramos / Sant Martí