Actualitzats els convenis de gestió cívica de 10 equipaments de Sant Martí
El nou protocol incorpora els criteris sobre els espais que es poden adjudicar en gestió pública i estableix i regula el seguiment dels projectes a través del Balanç Comunitari
La regulació aprovada el juny del 2024 s’està implantant a mesura que s’exhaureix la vigència dels convenis actuals, i ja s’aplica a deu equipaments de Sant Martí, a més d’uns altres deu de Nou Barris, quatre de Sants-Montjuïc, dos de Sant Andreu i un d’Horta-Guinardó. Està previst que al llarg del 2025 s’hi incorporin deu equipaments més d’arreu de la ciutat.
Amb aquesta iniciativa es reforcen els valors de la gestió cívica en la fórmula de col·laboració publicocomunitària i de participació ciutadana, que té una llarga trajectòria a la ciutat. Una de les novetats principals és la concreció dels procediments d’adjudicació dels equipaments, que és per concurrència pública i oberta a totes les entitats interessades a desenvolupar un projecte de gestió cívica.
A més, es crea l’eina del Balanç Comunitari, una novetat l’objectiu principal de la qual és l’avaluació de la tasca dels equipaments i de seguiment de projectes des d’una perspectiva de l’àmbit comunitari basada en la participació. Per altra banda, també permet construir comunitat, crear vincles i relacions, generar grups, i incorporar capacitats autoorganitzatives en les persones que hi participen.
ELS 10 EQUIPAMENTS AMB NOU CONVENI
Centre Cultural La Farinera del Clot
Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris
Casal de Barri Vila Olímpica – Can Gili Nou
Casal de Barri El Poblenou
Casal de Barri Bac de Roda – El Poblenou
Casal de Barri del Besòs
Casal de Barri La Palmera
Casal de Barri La Pau
Casal Ca l’Isidret
Casal de Joves del Poblenou – Can Ricart
Proximitat, i cooperació veïnal
La gestió cívica està prevista a la Carta municipal de Barcelona des de l’any 1998, que afavoreix la participació i millora l’impacte i el retorn social dels projectes. Actualment hi ha 60 equipaments que funcionen amb aquesta regulació.
S’aplica a equipaments públics de foment de la participació o de serveis no especialitzats que l’Ajuntament no està obligat a prestar, com ara els casals de barri, els casals de joves, i els centres de caràcter cultural.
Excepcionalment, també ho poden ser centres cívics, espais joves, centres de recursos sectorials, casals de persones gran, fàbriques de creació i pistes esportives. En aquests casos la gestió cívica només es pot impulsar si hi ha una demanda o proposta procedent de la ciutadania que comporti el foment de la participació i que sigui d’interès general.