Llum BCN, una experiència immersiva que pren l’espai públic
La catorzena edició del festival d’arts lumíniques de Barcelona transformarà el districte de Sant Martí en un escenari vibrant de creació i innovació, del 7 al 9 de febrer
Grafisme del festival Llum BCN
La catorzena edició del festival d’arts lumíniques Llum BCN transformarà els carrers i les places del districte de Sant Martí en un escenari vibrant de creació i innovació, del 7 al 9 de febrer. Amb peces de quinze artistes nacionals i internacionals i d’alumnes de disset escoles de grau universitari de disseny i arquitectura.
El festival europeu de referència en l’àmbit de les arts lumíniques i un dels esdeveniments culturals més esperats de la ciutat, coincideix amb el cap de setmana de les Festes de Santa Eulàlia, amb un programa que converteix l’espai urbà en un nou escenari que, amb l’acció de la llum i combinant art, llum i tecnologia, resignifica l’espai públic.
Llum BCN 2025 és l’edició més multidisciplinària fins ara
i promet un ambient festiu i participatiu,
amb més propostes a l’aire lliure i un horari ampliat
En aquesta edició, i després de rebre més de 240.000 visitants en l’anterior, el festival amplia els horaris (divendres i dissabte, de 19 a 1 h, i diumenge, de 19 a 23 h), i s’eixampla també a la via pública amb instal·lacions principalment a l’espai exterior perquè la ciutadania pugui visitar les obres de manera lliure i gratuïta en un ambient festiu i participatiu. De les més de trenta instal·lacions d’enguany, només quatre estaran situades en un espai interior.
Amb la direcció artística de Maria Güell i la curadoria internacional de Martin Pošta, oferirà peces de quinze artistes nacionals i internacionals i d’alumnes de disset escoles de grau universitari de disseny i arquitectura de la ciutat, a més d’onze instal·lacions d’artistes locals residents al Poblenou i diverses propostes en equipaments culturals i comercials.
Per afavorir la mobilitat sostenible i l’accessibilitat en
transport públic, es proposen quatre itineraris dferents
Aquesta edició transcendeix els límits de l’arquitectura i incorpora l’escenografia, la dansa, l’art visual i la fotografia per explorar la llum com a recurs transversal i amb capacitat de redefinir la relació entre les persones i la ciutat, amb una programació que inclou figures com el fotògraf i artista digital Joan Fontcuberta, el cineasta i guionista Isaki Lacuesta i l’escenògrafa i il·luminadora Laura Clos, Closca. També hi presentaran les seves creacions Mouawad + Laurier, Daniel Rossa, Lateral Office i CS Design, Anna Rierola i Rosa Tharrats, entre altres.
El talent emergent de la ciutat es podrà copsar amb la participació d’estudiants de la ciutat que presentaran les obres que han desenvolupat amb l’assessorament i el suport de l’equip del festival. Durant el festival, un comitè expert visitarà les instal·lacions i atorgarà tres premis Talent Jove, en les categories de ciutat, atmosfera i risc, i dues mencions especials.
A més de les propostes oficials, Llum BCN presenta dues instal·lacions +Llum: NexusVision, al Yamaha Light Meeting Point, i Constel·lacions, creada per Goula Figuera Studio per commemorar el desè aniversari del Disseny Hub Barcelona.
Onze instal·lacions més formaran l’apartat Off Llum, organitzat pel Poblenou Urban District, i el Llum BCN Pro esdevindrà un espai de trobada per als professionals de les arts lumíniques i disciplines afins els dies 7 i 8 de febrer.