Primavera Republicana: 90è aniversari i revolució pública

09/04/2021 - 11:14 h

Barcelona commemora els noranta anys de la proclamació de la Segona República amb deu actes simultanis a cadascun dels deu districtes de la ciutat el 14 d'abril a les 18 h.

Des del 2016, l’Ajuntament impulsa en col·laboració amb nombroses entitats de la ciutat la Primavera Republicana, una setmana dedicada a celebrar els valors del republicanisme. Enguany, l’efemèride se celebra de forma especial, no només per la situació excepcional de la pandèmia sinó també perquè es compleixen noranta anys de la instauració de la Segona República, el 14 d’abril del 1931.

Del 13 al 18 d’abril, Barcelona reivindica els valors republicans amb una programació d’activitats descentralitzades que compta amb el Born Centre de Cultura i Memòria i el seu entorn com a com a principal escenari.

Podeu consultar tota la programació al web de la Primavera Republicana.

El dimecres 14 d’abril es duran a terme 10 actes als 10 districtes per commemorar l’efemèride.
A Ciutat Vella, tindrà lloc a la plaça Vicenç Martorell, davant la seu del Districte.

És una proposta artística popular, urbana i de carrer, amb partitura de Bárbara Granados que serà interpretada per l’Escola de Música i JPC del Raval, i coreografies de deu duets de Brodas Bros. L’acció artística es basa en els dos eixos de la Primavera Republicana: el 90è aniversari de la proclamació de la Segona República (element d’alegria i de celebració col•lectiva), i la revolució pública (els valors republicans expressats en l’acció transformadora de la vida quotidiana i els drets i llibertats).

També hi participarà la Taula de Memòria Històrica del districte de Ciutat Vella, amb l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR).

IMPORTANT: Per assistir a l’acte cal fer reserva prèvia a través d’aquest enllaç.

Una carrer de la Barceloneta per a Emília Llorca Marín

Dins dels esdeveniments programats al districte destaca l’acte de canvi de nom del carrer d’Almirall Aixada pel d’Emília Llorca que tindrà lloc el dimecres 14 d’abril a les 12 .00.
Emília Llorca, activista i lluitadora veïnal molt estimada al barri, va liderar el moviment de lluita contra l’expulsió del veïnat i l’especulació immobiliària.
L’acte es podrà seguir per streaming a través d’aquest enllaç.

Tres nous faristols de memòria

Una de les voluntats d’aquesta commemoració és apropar els principals valors de la Segona República a la ciutadania i fer-los conèixer quines van ser les principals fites que es van aconseguir en aquest període històric. Per aquest motiu es col•locaran tres nou faristols de memòria per recordar espais que van jugar un paper rellevant durant l’època. Aquests són:

• El dispensari Antituberculós a Ciutat Vella

• L’Estadi Olímpic a Sants-Montjuïc

• La Casa Bloc de Sant Andreu