Es realitzen 70 actuacions de millora de l’enllumenat a l’espai públic dels barris de Ciutat Vella

26/05/2021 - 12:50 h

El Districte de Ciutat Vella ha presentat l’informe tècnic de l’enllumenat per tal millorar la sensació lumínica de diferents espais i carrers, i afavorir la percepció de seguretat del veïnatge a l’espai públic. Aquesta millora comprèn 70 actuacions de les quals 68 ja han estat executades, i les dues restants finalitzaran aquest 2021.

Durant el Consell Plenari del Districte, celebrat el 20 de maig, s’ha presentat l’informe tècnic de l’enllumenat, que respon al compromís municipal per millorar l’enllumenat dels diferents espais i carrers del Districte. Això s’ha  materialitzat en 70 actuacions  recollides a través de  les demandes dels veïns i veïnes mitjançant els diferents òrgans de participació, dels Consells de Barri  i de la Taula de Seguretat del Front Marítim,  i de les visites al territori per part dels responsables del Districte. El resultat de les actuacions  ha estat un treball col·laboratiu  per tal de determinar a quins espais del territori calia actuar, en el qual han participat  a més del Districte, l’Àrea d’Enllumenat d’Ecologia Urbana  i l’Institut Municipal de Parcs i Jardins.

Les intervencions han contemplat  diverses accions a l’enllumenat  i en paral·lel  s’ha treballat  en l’eficiència energètica i la gestió intel·ligent, en el marc del Pla  Renovació Integral de l’Enllumenat  2018-2020 que impulsa  la Gerència d’Ecologia Urbana, Infraestructures i Mobilitat; i en la poda  de l‘arbrat que afecta la segurerat o la il·luminació en diversos espais. L’objectiu ha estat millorar la sensació lumínica del Districte, distribuir millor la llum,  evitar zones o punts foscos , aconseguir espais i rutes segures, també des de la perspectiva de gènere, i afavorir la percepció de la seguretat  a tots els col·lectius, especialment, gent gran, infants  i persones amb diversitat funcional.

Les  70 actuacions de millora de la sensació lúminica  s’han realitzat:

Al Barri del Raval, amb 30 actuacions als carrers Sant Bartomeu, Carretes, Reina Amàlia, Horts de Sant Pau, Tàpies, Om, d’en Roig, Picalquers, Malnom, del Carme, Voltes d’en Cirés, Nou de la Rambla, Portal de Santa Madrona, Guifré, Cardona, Sant Vicenç, Sant Erasme, Riera Alta, Príncep de Viana, Sant Antoni Abad, Sant Climent, passatge Penedides,  avinguda Drassanes,  places Berenguer el Vell, Castella, Vicenç Martorell, d’Aureli Capmany i de la Gardunya, i jardins de Dolors Aleu, i Rubió i Lluch.

Al Barri Gòtic s’han fet 19  actuacions  als carrers d’en Roca, Llebre, Alsina, d’en Rauric, Escudellers, Baixada del Caçador, d’en Groc, Regomir, de Marquet, d’en Gignàs, de la Mercè, de la Plata, d’en Carabassa, de la Rosa, Volta del Remei, al passeig de la Pau i a la  plaça Sant Felip Neri.

A Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera s’han detectat 12 intervencions  al Pou de la Figuera,  carrers de Sant Pere més Baix, del Forn, Bou de Sant Pere, de Sidé, de Mestres Casals i Martorell, Carders, Allada Vermell a les places de Sant Cugat, Jaume Sabartés  i Sant Pere,  i al passatge de Sant Benet.

Al barri de la Barceloneta  s’han fet 12 intervencions a les places Poeta Boscà, Hilari Salvador i de la Maquinista, carrers Conreria i Torrevieja, passeig Marítim, rampa del

Moll de Marina, accés de l’Hospital del Mar i diverses intervencions al Parc de la Barceloneta.

Pel que fa a les intervencions  pendents per aquest 2021 destaca la del  Parc de la Barceloneta que disposa actualment d’una il·luminació deficient i es preveu una actuació amb l’objectiu de garantir els correctes nivells lumínics a les zones de major freqüència d’ús i de pas del Parc. Els esforços es centren en millorar i redissenyar els punts de llum de la zona de pas entre la Fàbrica del Sol i l’Hospital de la Barceloneta i la pista de bàsquet del Parc.

L’altra actuació es farà  al carrer Om del barri del Raval i consistirà en una millora de il·luminació actual i augment de  la sensació de seguretat a la zona. La proposta presentada per Ecologia Urbana i que es troba en estudi per part del departament d’obres i espai públic del Districte de Ciutat Vella contempla conservar les lluminàries existents del carrer però canviant a llum de LED i afegint un nou punt de llum

El pressupost previst per a les 70 actuacions a l’espai públic és de 209.857€.

Un cop finalitzades les actuacions, el Districte farà una revisió periòdica del manteniment de les actuacions i d’altres que es puguin incorporar per tal de millorar la sensació lumínica i la seguretat de l’espai urbà.