Els mercats de l’Abaceria i Boqueria, distingits amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris

18/11/2021 - 11:46 h

El Mercat de La Boqueria ha estat distingit amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat pels seus més de cent cinquanta anys d’història, mentre que el Mercat de l’Abaceria Central ha vist reconeguda la tasca que porta a terme des del 1892.

Aquests mercats són dos dels 33 comerços i mercats municipals guardonats enguany per la Generalitat de Catalunya. En total s’han premiat 24 comerços i mercats municipals catalans en actiu amb cent o més anys d’antiguitat, i d’altres 9 establiments comercials i mercats, amb cent cinquanta anys o més d’història.

L’objectiu d’aquests premis, que convoca anualment el Departament d’Empresa i Treball, és distingir els establiments comercials en actiu que al llarg de cent anys o més han ofert un servei de qualitat i personalitzat als clients, tot adaptant-se als canvis en les necessitats que s’han produït al llarg de les seves dècades d’existència. Enguany també s’han atorgat les distincions corresponents al 2019, que es van ajornar a causa de la pandèmia. 

L’acte de lliurament va tenir lloc al Palau de la Generalitat, i va estar presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i del conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró i Riba. També hi van intervenir la directora general del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, Agnès Russiñol i Amat i el director general de Comerç, Jordi Torrades i Aladrén.

 

La Boqueria, més de 180 anys d’història

El 19 de març del 1840 es va posar la primera pedra del mercat de la Boqueria, present a Barcelona des del segle XIII. Fa cent vuitanta-un anys, doncs, que la Boqueria està situada en aquest punt de la Rambla, en un espai projectat per l’arquitecte Josep Mas i Vila que aviat es va haver d’ampliar amb el solar d’un antic convent i que va veure com el 1913 s’embellia amb l’icònic arc modernista de l’entrada i un any més tard es cobria amb una teulada metàl·lica.

Durant la dècada del 1990 i la primera quinzena del segle XXI va ser objecte de grans actuacions, com la remodelació de l’espai de venda, la construcció de la zona logística i d’aparcament i de la seva façana posterior, inclosa en el projecte d’urbanització de la plaça de la Gardunya.

En tot aquest temps i malgrat les vicissituds que han viscut el mercat i la ciutat, la Boqueria mai ha deixat d’oferir servei a Barcelona i els seus ciutadans. La seva arquitectura híbrida, la barreja d’activitats minorista i a l’engròs durant molts anys, o la vocació de ser pioner i avançat en l’evolució de la gastronomia que va inspirar la nova cuina catalana a Barcelona li han donat personalitat pròpia.

El mercat de la Boqueria és el mercat municipal del barri del Raval i és, a més, un referent indiscutible de la gastronomia de la ciutat. Amb més de 22.000 productes diferents a la venda, és un aparador d’aquesta gran diversitat d’aliments, un recinte únic on els barcelonins sempre han pogut trobar el que no trobaven enlloc.

 

Mercat de l’Abaceria Central

A finals del segle XIX es va iniciar un mercat a l’aire lliure a la plaça de la Revolució, que en aquells moments s’anomenava plaça d’Isabel, a tocar de l’actual mercat. Posteriorment, un industrial anomenat Puig Martí va decidir construir l’actual mercat cobert que es va inaugurar el 1892 sota el nom d’Isabel. Posteriorment va rebre el nom de Mercat de la Revolució.

Moltes de les parades del mercat a l’aire lliure de la plaça de la Revolució es van traslladar al mercat cobert, propietat del senyor Puig Martí. Passats alguns anys, el mercat va passar a mans municipals a canvi de requalificar com a edificables uns quants terrenys propietat de Puig Martí. Durant molts anys van coexistir ambdós mercats, el mercat cobert i el mercat a l’aire lliure. No obstant això, les institucions van obligar els venedors a l’aire lliure a traslladar-se al mercat cobert. Cal dir que molts dels actuals comerciants són nets o besnéts d’aquells primers venedors de la plaça de la Revolució.

Fins als anys cinquanta l’interior del mercat presentava un aspecte molt diferent del d’avui en dia. En lloc de les actuals parades hi havia unes taules de fusta o de marbre de manera que es tenia una visió general de tot el mercat d’un costat a l’altre. Posteriorment va rebre el nom que manté en l’actualitat, Abaceria central. El mercat cobert és del 1892 i va ser reconstruït el 1965.

Com la resta de mercats centenaris de la ciutat, té una estructura arquitectònica metàl·lica amb tancament d’obra vista i està format per tres cossos, una nau central i dos passadissos laterals. A part de les grans proporcions, aquesta nau destaca per les seves teulades ovalades.

La Boqueria i el mercat de l’Abaceria Central formen part de la Xarxa de Mercats Municipals de Barcelona, composta per quaranta-tres mercats, alimentaris i no alimentaris, que donen servei a tots els barris de Barcelona.