Més de 500 kg de taronges recollits a l'espigolada solidària de Ciutat Vella

16/02/2023 - 13:51 h

El Districte de Ciutat Vella ha participat per segon any consecutiu de la iniciativa #BarcelonaEspigola amb una espigolada solidària als carrers del districte.

L’acció es va fer el passat dissabte 4 de febrer al matí, als Jardins de Rubió i Lluch i al Pati dels Tarongers de la Casa de la Misericòrdia, al barri del Raval.

L’espigolada va reunir un total de 52 voluntaris i voluntàries, amb la presència de veïnat del barri i entitats com l’Institut Escola Elisabets, Diàlegs de Dona, La Sardineta, la Federació d’Entitats Filipines Kalipi, l’Associació Grup Cultural Kudyapi, l’Associació Àgape Intercultural i el Club IPI.

Amb l’esforç de tots els participants es va aconseguir recollir fins a 527,6 quilograms de taronges amargues llestes per reaprofitar.

Del 3 al 5 de febrer es van dur a terme les espigolades als cinc districtes participants de la iniciativa. En total, hi van participar 333 voluntaris i voluntàries que van aconseguir recuperar fins a 2.671 quilograms de taronges amargues.

Melmelada La Marga

Les taronges recollides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, ja es troben a l’obrador d’es im-perfect®, on començarà el procés de transformació en la melmelada solidària batejada com La Marga.

Aquesta melmelada serà distribuïda per entitats socials del districte a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.

El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que Espigoladors durà a terme una sèrie de tallers a centres educatius i entitats per compartir amb els infants, joves i ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions al voltant del dret a una alimentació saludable i sostenible.

En l’edició del 2022, el projecte va comptar amb la participació de més de 160 voluntaris i voluntàries en les espigolades i es van recuperar i transformar un total de 2.639 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 11.400 unitats de melmelada La Marga que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen places, parcs i carrers de la ciutat. El districte amb més tarongers de taronja amarga és Sant Andreu, amb un 35% del total de la ciutat, i aquí és on es va iniciar el projecte el 2021.