En marxa el desplegament de les zones d’usos compartits per a gossos

24/11/2023 - 10:35 h

Són un total de 109 espais a tota la ciutat, 9 de les quals a Ciutat Vella, on els animals poden anar deslligats en determinades franges horàries.

En el marc del Pla Endreça, Barcelona inicia el desplegament de les noves zones d’ús compartit, les anomenades ZUC, on els gossos poden anar deslligats en determinades hores del dia. L’ús diversificat i ordenat ha d’afavorir la convivència entre totes les persones usuàries dels espais.

Les zones d’usos compartits (ZUC) són 109 carrers, places, rambles o parcs distribuïts als 73 barris de la ciutat, de les qual 9 són a Ciutat Vella.

A partir del 18 de desembre s’activen oficialment per ampliar els espais on els gossos poden jugar, socialitzar i fer activitat física. Per garantir una bona convivència, cal respectar la normativa, recollir els excrements i ruixar els orins amb aigua.

Zones sense corretja a Ciutat Vella

  • Jardins de Sant Pau del Camp
  • Plaça de Joan Coromines
  • Plaça del Duc de Medinaceli
  • Balconada del Moll de la Fusta
  • Parc de la Barceloneta
  • Pla de Palau
  • Carrer del Doctor Aiguader
  • Parc de la Ciutadella
  • Passeig Pujades

Podeu consultar els horaris en adquest enllaç i a l’arxiu adjunt.

Al web barcelona.cat/gosssos-espai-public hi trobareu el mapa de cadascuna de les zones ZUC

A les ZUC, els gossos conviuran amb la resta de persones usuàries, i per aquest motiu cadascuna disposarà d’uns horaris concrets habilitats per a gossos deslligats que estarà degudament senyalitzat. Aquests horaris són específics de cada espai, i s’adeqüen als seus entorns socials.

La iniciativa afavoreix el benestar dels gossos oferint espais oberts per al seu esbarjo i sociabilització. Les noves zuc se sumen a la resta d’espais per a gossos de la ciutat, que sumen gairebé 900.000 m2 distribuïts en 225 espais (70 àrees de gossos, 46 àrees d’esbarjo, i aquestes noves 109 zuc).

El Pla Endreça, i el civisme

El decret que estableix les zuc entrarà en vigor el 18 de desembre. A partir d’aquell dia, els gossos només podran anar deslligats en aquests espais, i tal i com estableix l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA), a la resta d’espais de la ciutat han d’anar sempre lligats.

Cadascun dels espais ha comptat amb un equip de persones informadores que en les darreres setmanes han donat a conèixer la normativa a les persones responsables d’animals perquè coneguin les ubicacions i els horaris. Igualment, han recordat l’obligatorietat de recollir els excrements dels animals i de ruixar amb aigua les miccions.