La Barceloneta, en temps de Picasso

20/12/2023 - 08:00 h

Un dels barris més populars de la ciutat recorda el temps, entre finals del segle XIX i principis del segle XX, en què el pintor es passejava pels seus carrers i places.

 

Ja sabreu que Pablo Picasso va néixer a Màlaga, però que les ocupacions del seu pare el van dur a Barcelona, on va viure en un edifici, avui enderrocat, que ocupava part de l’actual plaça de la Mercè. Vivia, per tant, a la vora de la Barceloneta, el barri que avui repassa en una exposició l’aspecte que tenia en aquells anys. Veniu-ho a veure a la Casa de la Barceloneta 1761 fins al pròxim mes de febrer.

Organitza l’exposició la Casa de la Barceloneta 1761 (carrer de Sant Carles, 6; el número correspon a l’any en què es va construir), un equipament municipal que consagra els seus esforços a recuperar la memòria històrica i col·lectiva del barri, començant pel moviment obrer, continuant amb les lluites antifeixistes i acabant amb les reivindicacions per la igualtat de gèneres, les demandes de democràcia de finals dels anys setanta i els moviments veïnals. La Casa treballa també per fer palès el valor del patrimoni de la Barceloneta, incloent-hi des de mostres de cultura popular fins a obres d’art i arquitectòniques.

Ara, es pregunten com era el barri en els temps en què el visitava Picasso. Aprofitant que fa cinquanta anys de la mort de l’artista, repassen la Barceloneta que ell mateix va deixar reflectida en pintures i dibuixos. Veureu fotografies que mostren aspectes del barri que va conèixer i visitar el pintor, entre els quals el Moll de la Barceloneta, la plaça del Palau, el Moll de la Fusta, el passeig de Colom, el portal de la Pau o les Drassanes. 

Les platges i aspectes de la vida del barri que avui han desaparegut, com ara les muscleres o l’antiga plaça de braus del Torín (on avui hi ha l’edifici de Gas Natural), són altres protagonistes d’una mostra que ens transporta a un altre temps.

És un recorregut en imatges per la Barceloneta del tombant de segle durant el qual veurem els canvis urbanístics que va patir la zona, serem conscients dels comerços que hi havia al barri i descobrirem, també, de quina manera passaven el temps lliure els habitants del barri d’altres temps. Tot, establint un diàleg amb les obres de l’artista d’aquell mateix període i inspirades en aquests paisatges urbans.

Així, la mostra documenta un període de canvi en els ports d’arreu: el que marca l’arribada dels vaixells de vapor, que substituiran les embarcacions de fusta i vela. És un canvi que tindrà incidència en la vida i en l’economia dels veïns i veïnes de la Barceloneta. 

Si voleu veure la Barceloneta tal com la va veure Picasso fa més d’un segle, veniu a la Casa de la Barceloneta 1761, però abans consulteu al web la informació sobre la mostra.

Més informació