Un mercat amb molta història

20/06/2024 - 08:00 h

Una visita d'autor organitzada pel MUHBA ens recorda que l'actual Mercat de Santa Caterina ocupa l'espai d'un antic convent que va ser la primera seu del Consell de Cent.

 

El llençol mosaic i ondulat de colors vius de la teulada és el tret més distintiu del Mercat de Santa Caterina, un dels edificis més coneguts de la ciutat i no només per la coberta que van imaginar els arquitectes Benedetta Tagliabue i Enric Miralles, sinó també pels secrets de la història que s’amaguen al complex. Els voleu descobrir? Doncs al MUHBA us han preparat una visita d’autor.

El Mercat de Santa Caterina és un dels centres del MUHBA repartits per la ciutat. Potser heu vist, a la part posterior del complex, l’espai que ens parla de la història del recinte i mostra alguns aspectes d’excavacions que s’hi van fer. Ara bé, si voleu conèixer amb tot detall la història d’aquest racó de Barcelona, haureu de venir a veure’l acompanyats de Ramon Pujades. Ell és un doctor en Geografia i Història per la Universitat de València (UV) i és membre del Cos Facultatiu d’Arxivers, Bibliotecaris i Arqueòlegs de l’Estat. A més de fer recerques diverses, des del 2014 és tècnic de recerca del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Veniu a visitar el mercat amb ell i us parlarà sobre l’edifici original que es va construir en aquest espai al segle XIII per a ús de l’ordre dels Predicadors (dominics). Com a origen de tot plegat, una capella dedicada a santa Caterina, santa força popular durant la baixa edat mitjana. 

Del segle XIV al segle XVIII el convent de Santa Caterina va viure els millors moments de la seva història. De fet, el convent dominicà de Santa Caterina es va convertir en la primera seu del Consell de Cent de la ciutat abans i tot que el Saló de Cent, que no va existir fins al 1373.

La crema del convent la nit de Sant Jaume de l’any 1835 i la desamortització van conduir a l’enderrocament de l’edifici, malgrat la vàlua artística. En el mateix solar es va aixecar, l’any 1845, el mercat municipal cobert de Santa Caterina. L’última reforma a la qual va ser sotmès l’immoble data de l’any 2005.

Si voleu descobrir què hi havia al barri de Santa Caterina abans de l’aparició del segle XIX del mercat del mateix nom, no us perdeu la visita comentada a la seu del MUHBA de Santa Caterina a càrrec de Ramon Pujades, però abans consulteu la informació i feu la reserva en aquest enllaç.