Passejades nocturnes per la Barcelona del 1700

02/07/2024 - 08:00 h

El Born Centre de Cultura i Memòria presenta “Born de nit 2024”, un programa de visites i itineraris per viure un estiu ple d’història.

Des del 2 de juliol fins al 7 de setembre, de dimarts a dissabte, tindreu l’oportunitat de descobrir la ciutat del segle XVIII des de múltiples mirades amb el cicle d’itineraris i visites nocturnes Born de nit 2024. Així doncs, podreu submergir-vos en el passat barceloní del barri per explorar la història del veïnat de fa tres-cents anys, des de l’impacte de la guerra, passant per la vida quotidiana de les dones, fins als secrets més foscos d’aquella època.

Voleu conèixer algunes de les grans històries d’amor, venjança, alegria i por dels antics habitants del Born? Cada dimarts, de 20 h a 21.30 h tindrà lloc la visita Gent del barri: històries humanes del Born amb cinc històries que parlen dels antics residents de la zona, les quals us faran connectar amb diferents emocions.

Si us agradaria mirar el passat a través del microscopi, aleshores no us podeu perdre la visita guiada i taller Nit d’arqueologia que es farà els dimecres, de 20 h a 21.30 h. A partir de garbellar mostres de restes orgàniques com les que s’han trobat al jaciment arqueològic, podreu descobrir la dieta dels habitants de la Barcelona de 1700. Després, en un recorregut pels carrers i les cases de l’època, podreu conèixer el paisatge de la ciutat, l’alimentació i les malalties més comunes dels habitants d’aleshores.

També, podreu fer una immersió en el costat més fosc de la ciutat a través dels episodis de conflicte, odi i venjança per reflexionar sobre la violència quotidiana de fa tres-cents anys amb l’itinerari Crònica negra al Born. Conflicte, violència i justícia al 1700, que es durà a terme cada dijous de 20 h a 22 h. El conjunt arqueològic us permetrà recuperar cròniques del veïnat del barri i un breu itinerari us mostrarà el funcionament de la justícia en una ciutat dinàmica i complexa.

Els divendres, de 20 h a 22 h, podreu descobrir qui eren realment les dones que van ser acusades de bruixeria a Bruixes de Barcelona. Dones i persecució en època moderna. Al llarg d’aquest període, centenars de dones van ser perseguides i castigades sota falses acusacions. Amb una visita al jaciment arqueològic i a l’exposició permanent del Born, podreu observar com es va construir històricament l’estereotip de les bruixes i com la màgia va ser criminalitzada. A través d’un itinerari pel barri, coneixereu els processos d’acusació, persecució, condemna i càstig que van patir aquestes dones.

A més, cada dissabte, a les 20 h, es dedicarà un itinerari deferent pel barri de la Ribera amb una gran varietat de temàtiques per explorar: El Rec Comtal. Com l’aigua dibuixa la ciutat, el 6 de juliol i el 10 d’agost; Barcelona en temps de pesta, el 13 de juliol i el 17 d’agost; Les veus silenciades. Les dones del 1700, el 20 de juliol i 24 d’agost; Esclavisme i ciutat. Una memòria colonial de Barcelona; el 27 de juliol i el 31 d’agost; i Viure en temps de guerra, el 3 d’agost i el 7 de setembre.

Al llarg de les vacances estivals, no deixeu passar l’oportunitat per endinsar-vos en la història i els misteris de la ciutat amb Born de nit 2024. Si voleu gaudir d’aquests itineraris, el preu de l’entrada és de 4 € i podeu reservar-la des del web d’El Born Centre de Cultura i Memòria.