Nou equipament per a ensenyaments musicals al Raval

22/07/2024 - 14:20 h

El Districte de Ciutat Vella rehabilitarà l’edifici del passatge Sant Bernat, 9, per ubicar-hi una nova escola de música per a infants i professionals. La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat el projecte executiu de rehabilitació de l’edifici per acollir aquest nou equipament al barri del Raval, que es dota amb un pressupost de 4.106.308’85 d’euros.

La previsió és poder licitar les obres i començar a principis de 2025, per encetar una actuació de rehabilitació total de l’edifici, que duraria aproximadament 14 mesos.

La recuperació de l’immoble forma part de l’estratègia del Govern municipal per actuar a l’espai públic de Ciutat Vella amb visió global, i aposta per recuperar espais públics amb intervencions urbanístiques, de mobilitat, actuacions específiques de neteja, manteniment i un pla de dinamització en sentit ampli. En aquest àmbit, al Raval nord, s’actua a l’àrea d’influència de la plaça Terenci Moix, l’actual Centre d’Atenció Primària, i els carrers de Torres Amat i Joaquin Costa.


Patrimoni funcional

L’edifici, que actualment es troba en desús i molt malmès pel pas del temps, compta amb una superfície de 1.035’5 m² distribuïda en planta baixa i quatre plantes superiors.

La intervenció aprovada consisteix a enderrocar selectivament algunes parts de l’edifici, la rehabilitació de la resta, i la inserció d’un nou sistema estructural i de compartimentació per desenvolupar l’activitat d’ensenyaments musicals.

El projecte manté les tres façanes i algunes parts de l’estructura de l’edifici actual, especialment als extrems, i maximitza les obertures al carrer de la planta baixa per facilitar la permeabilitat de l’activitat cap a l’espai públic. La rehabilitació també preveu deixar preparat l’edifici per acollir una galeria i una sala de lectura com a espais socials, i que alhora actuïn com a espai bioclimàtic per fer l’edifici sostenible sense necessitat de recórrer a sistemes de climatització.

A més, es disposarà de les peces de paviment hidràulic que es trobaven en millor estat i es van dur a un magatzem en el moment d’adquisició de l’edifici per part de l’Ajuntament, per poder-les reaprofitar en el present projecte, un cop restaurades. També es van extreure i es conserven les baranes originals dels balcons.

Així, es preveu ubicar en planta baixa l’accés principal a l’equipament i el vestíbul, així com la sala polivalent, que pot funcionar com a auditori i com a espai amb un horari diferenciat de la resta de l’equipament. Com a espais de suport de la sala s’hi col·loquen espais d’emmagatzematge i neteja, i un nucli de banys amb un bany adaptat.

A la primera planta s’hi ubica una aula per a cor i orquestra a la banda del carrer Torres i Amat i la sala de professors, que dona a la façana del passatge Sant Bernat, així com dos despatxos per a professors i un nucli de banys.

A les plantes segona i tercera, que tenen la mateixa distribució, s’emplacen una aula no instrumental, una aula instrumental, sis aules petites que poden funcionar de despatxos o aules d’assaig i un nucli de banys. A la quarta i última planta se situa una aula gran, una aula de música de cambra i l’espai de lectura, que es resol com un gran espai central connectat al nucli d’escala. També s’hi resol un nucli de banys. I en planta coberta, que no és accessible per al públic, se situen els espais d’instal·lacions i les plaques fotovoltaiques.