Campanya de control de vehicles de mobilitat personal

20/05/2024 - 07:30 h

Fins diumenge, 26 de maig, la Guàrdia Urbana intensificarà el control per prevenir i corregir les infraccions relacionades amb la conducció d’aquests vehicles, amb l’objectiu de reduir-ne la sinistralitat, tant pel que fa al nombre d’accidents com de víctimes, i la gravetat de les lesions.

Concretament, es corregiran les infraccions relacionades amb els estacionaments inadequats, les distraccions durant la conducció, no respectar el llum vermell del semàfor o els passos de vianants i, en general, les que comportin una circulació de risc i conflictes de seguretat viària amb la resta d’usuaris i usuàries a les voreres i a les calçades.

Pel que fa a la normativa vigent, les persones usuàries d’aquest tipus de vehicles han de recordar el següent:

  • Els VMP són catalogats com a vehicles i, per tant, no poden circular per les voreres o les zones de vianants.
  • Cal evitar les distraccions, i està prohibit mirar el mòbil o manipular altres dispositius electrònics mentre es condueix.
  • S’ha de reduir la velocitat i extremar les precaucions quan es travessa un pas de vianants, per evitar situacions de conflicte.
  • L’edat mínima per conduir un VMP o un cicle de més de dues rodes és de 16 anys (en cas de transportar persones amb un dispositiu homologat, cal tenir la majoria d’edat).
  • La contractació d’una assegurança de responsabilitat civil davant tercers és obligatòria en cas que es desenvolupi una activitat comercial. Per a ús personal també es recomana tenir assegurança.

La millora de la seguretat viària s’emmarca en els eixos estratègics del Pla de mobilitat urbana vigent. Les víctimes dels sinistres de trànsit són evitables, n’hem de prendre consciència perquè tots els efectius s’impliquin cada vegada més a aconseguir arribar als objectius de reduir un 50% el nombre de lesionats greus i morts, tal com indica l’Estratègia de seguretat viària 2030, amb l’horitzó de zero víctimes mortals l’any 2050.

Segons el darrer balanç de sinistralitat, el 2023 la implicació dels VMP en els sinistres viaris es va reduir un 10,8% respecte al 2022. Malgrat això, el nombre de ferits greus dels col·lectius de conductors i passatgers de vehicles de motor de dues rodes, ciclistes, VMP i vianants suposa el 92% del total de ferits greus.