Ciutat Vella homenatja Maria Casas, dibuixant, il·lustradora i veïna del Raval

16/11/2023 - 13:23 h

El Casal de Barri del Raval acull una exposició que recull fotografies, objectes, il·lustracions i narracions de l'activista i apassionada de la cultura popular com a reconeixement a l’empremta que va deixar al barri.

El dimecres 15 de novembre va tenir lloc la inauguració de l’exposició ‘Homenatge a Maria Casas’, una mostra retrospectiva en record de qui va ser una figura molt apreciada del barri, apassionada de la cultura popular i peça clau de la xarxa associativa del barri.

L’exposició, organitzada per l’Associació Institut de Promoció a la Cultura Catalana (AIPCC) i el Casal de barri del Raval és un recull de fotografies, objectes, il·lustracions i narracions que repassa la seva trajectòria vital i en diferents àmbits culturals i artísitics.

Durant l’acte  també es va fer la descoberta de la placa que a partir d’ara donarà el seu nom a una de les sales de l’equipament municipal.

Hi va assitir el regidor del Districte, Albert Batlle i la presidenta del Districte Jessica González, i representants del món associatiu del Raval, així com molts amics i veïns i veïnes del barri.

Durant l’acte, conduit per la presidenta de l’AIPCC, Maite Roca, el regidor va glossar la figura de Maria Casas, de la que va destacar la seva implicació en la vida social del Raval i la seva tasca en la recuperació de la memòria històrica del barri.

L’any 2018, Maria Casas va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona en reconeixement a la seva tasca de difusió i recuperació de la memòria històrica del barri del Raval i de la seva participació en les xarxes veïnals, per a la millora del barri i de la ciutat.

La mostra es podrà veure fins el dia 13 de gener de 2024.

Una dona compromesa amb el barri

Maria Casas va néixer l’any 1949 al carrer d’en Robador, al Raval, i va estudiar al grup escolar Milà i Fontanals. A partir de la convivència diària amb els veïns, Maria Casas va forjar la seva personalitat i va desplegar la seva activitat profundament arrelada als seus orígens.

Durant dècades va treballar fent brodats i ganxet, unes professions populars tradicionalment dutes a terme per dones, com la seva mateixa mare. Casas va treballar en diversos tallers però sempre va mantenir la passió per escriure i dibuixar sobre el seu estimat Raval.

Paral·lelament a la seva feina, va estudiar il·lustració i va aprendre les tècniques que li van permetre col·laborar en diversos llibres infantils i juvenils com Les mans germanes o L’avi casteller, entre d’altres. A més, la seva obra bibliogràfica es completa amb diversos llibres sobre el Raval, com El meu Raval.

També ha col·laborat en la recuperació de la memòria de la presó de dones de Reina Amàlia, un projecte de Som Atents, i forma part de la Taula de Memòria Històrica i Democràtica de Ciutat Vella.

Maria Casas va morir el dia 3 d’octubre de 2018.