Ciutat Vella presenta el pla d'acció per recuperar el Pou de la Figuera per al barri

16/06/2021 - 13:55 h

Durant la sessió del Plenari extraordinari celebrat el dimarts 15 de juny, el regidor Jordi Rabassa va explicar el contingut de la mesura de Govern que té com a objectius la potenciació dels usos veïnals, les millores de l’entorn físic i la promoció de la dinamització socioeconòmica de la plaça del Pou de la Figuera.

El Regidor va indicar que el Pla municipal es presenta més d’una dècada després d’acabada la urbanització d’un espai que va ser dissenyat per els veïns i veïnes amb l’objectiu de crear un espai comunitari. Va recordar que és l’única plaça completa de sauló de la ciutat i un pulmó verd del barri i que el moviment veïnal va aconseguir en aquell moment un espai que no fos captiu d’un model econòmic centrat en el cotxe o el turisme. Passat els anys, tot i que la plaça és un punt central en la vida del barri, s’ha produït un deteriorament físic de l’espai i s’ha constatat un manteniment insuficient i uns usos delinqüencials que han provocat que hi el veïnat no en faci tant d’ús.

El regidor va remarcar que per això es va iniciar el procés participatiu que finalment ha culminat en el Pla d’Acció del Pou de la Figuera. En la seva elaboració hi han participat gairebé 300 veïns i veïnes, s’han creat 19 espais de participació i s’han recollit gairebé 800 propostes. El Pla està pressupostat en 650 mil euros i els seus objectius actuals “beuen dels mateixos que tenien aquelles lluites veïnals que van impulsar la millora de l’espai”, va indicar el regidor.

El Pla vol promoure el sentiment de pertinença, potenciar la vinculació veïnal a la plaça, diversificar-ne els usos des d’una perspectiva de gènere, intercultural, de diversitat funcional i de cicle vital i generar noves oportunitats per als col·lectius més vulnerables.

S’estructura en quatre grans àmbits de treball:

Activitat socioeconòmica: s’impulsaran els itineraris formatius i ocupacionals del jovent, el suport a l’activitat econòmica existent i la dinamització i diversificació comercial mitjançant iniciatives com la dels baixos de protecció oficial.

Activitats i usos de l’espai públic: s’organitzaran fires i mostres de comerciants de l’entorn i es distribuiran cistelles de cooperatives de consum. A més, a la plaça s’hi oferirà una programació estable d’activitats comunitàries, culturals, lúdiques i esportives, des d’una perspectiva inclusiva amb la diversitat de les persones.

Millores de l’espai físic: s’hi actuarà seguint les necessitats detectades en el procés de participació perquè la ciutadania en pugui fer ús en condicions de confort, salubritat i seguretat.

Comunicació i xarxes comunitàries: es posarà en marxa una xarxa de comunicació comunitària autònoma que visibilitzi la diversitat d’accions que succeeixen a l’entorn.

Presentació de l’Informe de Neteja

Durant la sessió del Consell Plenari Extraordinari també es va presentar l’Informe de Neteja que recull de forma exhaustiva les accions que s’estant executant als quatre barris del districte. La situació ocasionada per la pandèmia va provocar una baixada clara del turisme al territori i un descens important de l’activitat comercial que va posar de manifest la necessitat de realitzar altres tipus de tasques de neteja per donar resposta a necessitats que queden amagades rere de la pressió turística del districte.

El pla de de reforç de neteja de Ciutat Vella se centra en la millora de la neteja dels paviments i en la de reforça la neteja de pintades i, per dur-lo a terme, s’hi han destinat recursos extraordinaris.

Aquesta iniciativa està inclosa en la Mesura de Govern Ciutat Vella davant la crisi produïda per la covid19, que recull un total de 120 accions per fer front a bona part de les conseqüències de la pandèmia i del confinament en els àmbits de les cures, els drets econòmics i socials i el dret a la ciutat de la població del districte.