Ciutat Vella treballa per a una recuperació de llarga durada després de la pandèmia

14/05/2021 - 09:53 h

La mesura de govern “Ciutat Vella davant la crisi produïda per la covid-19”, que es va presentar al Consell Plenari del districte del passat mes d’octubre, compta amb 120 mesures que s’han traduït en tot un seguit de projectes específics per cobrir les problemàtiques generades per la crisi sanitària amb objectius a curt, mitjà i llarg termini.

El pressupost destinat al desenvolupament d’aquestes mesures i projectes ascendeix als 2’5 milions d’euros, amb un equip de set persones amb perfils transversals dedicat a la seva implementació, seguiment i avaluació.

Des de Districte s’han generant projectes i taules de treball que busquen solucions a totes les problemàtiques específiques del territori que la crisi de la covid-19 ha generat, però també es treballa per repensar i enfortir els models econòmic, social i urbà per aconseguir resultats més consistents i sostenibles en el temps.

Per a detectar les necessitats de veïnat i comerciants i incorporar les mesures més pertinents, s’ha comptat amb les aportacions dels agents del territori, tant entitats econòmiques, socials i comunitàries com associacions de veïns i veïnes del districte. El text final va ser aprovat per unanimitat pels grups municipals amb representació al Consell Plenari del Districte.

Les mesures i projectes resultants es resumeixen en tres grans eixos principals:

Primer eix: un model econòmic més resilient amb ocupació de qualitat.

La mesura de govern es planteja com una oportunitat, no només de pal·liar els efectes més immediats de la crisi, si no de reorganitzar, diversificar i redirigir l’economia local cap a un model més sostenible i inclusiu a llarg termini, tornant-se a posar al servei de les veïnes i veïns i no a l’inrevés.

Per aconseguir-ho, els projectes nascuts d’aquest eix treballen en les següents vies:

  • Dinamització comercial. S’està estudiant de forma exhaustiva l’impacte de la crisi en el petit comerç de Ciutat Vella per tal de generar propostes concretes i efectives. Així mateix, es reforcen els serveis de suport a comerciants oferts tant des de Districte com des de Barcelona Activa per impulsar nous projectes, ajuts econòmics i creació de nous i millors llocs de treball.
  • Formació i innovació tecnològica per als comerços. Els programes de formació s’adapten a les noves necessitats que s’han generat per la situació sanitària, tenint en compte les característiques pròpies de cada comerç amb assessoraments individualitzats i formacions a mida, i una especial atenció als plans de digitalització.
  • Ocupació de qualitat. Es potencien tots els serveis disponibles de recolzament i assessorament laboral, posant el focus en aquells col·lectius més afectats per la crisi: joves, dones amb càrregues familiars, persones més grans de 45 anys, persones aturades de llarga durada, i persones en situació administrativa irregular, migrants i sense llar.

Segon eix: enfortir les cures i garantir els drets socials bàsics.

L’aposta de la mesura de govern recau especialment en tot allò que afecta la salut mental i els grups més vulnerables, com les infàncies, les persones joves, les persones grans i les dones.

Els projectes sorgits d’aquest eix treballen els següents camps:

  • Salut i cures. Es busca caminar cap a la generació de barris cuidadors, amb una millor organització dels serveis de salut i la creació d’un Pla de xoc de salut mental, amb equipaments estables i perspectiva intercultural.
  • Serveis socials i acció social. S’han reforçat els sistemes de detecció, atenció i suport a persones vulnerables, i s’ha desplegat la Xarxa de Resposta Socioeconòmica per orientar i acompanyar en la tramitació d’ajudes, formacions i accés a diferents serveis municipals.
  • Feminismes. Es consoliden els serveis de conciliació laboral i familiar, així com la detecció i suport en situacions de violència de gènere i explotació sexual.
  • Infància i joventut. Es garanteix que tots els infants i adolescents puguin gaudir de lleure educatiu, cultural i esportiu, així com tenir accés a recursos en salut mental i de reforç a la xarxa social.
  • Educació. Es treballa per assolir una coordinació de centres, entitats, serveis socials i Districte per crear una xarxa de suport segura per a totes les famílies, així com impulsar l’adequació dels equipaments escolars per a un ús comunitari i diversificat.
  • Persones grans i envelliment. Es reforcen els equipaments i serveis que donen suport a les persones grans, promovent espais de trobada i reduint la bretxa digital per a lluitar contra l’aïllament.
  • Habitatge. Es treballa per ampliar el parc públic d’habitatge tant amb noves construccions com rehabilitant i transformant els usos del existents.
  • Participació i acció comunitària. Es fomenta l’ús dels equipaments municipals i es reforcen les xarxes comunitàries.

Tercer eix: consolidar el dret a la ciutat.

L’aturada provocada per la pandèmia, en contrast amb totes les problemàtiques generades en economia i salut, va revelar una nova realitat urbana a Ciutat Vella més positiva i sostenible: l’espai públic havia recuperat la vida veïnal, la contaminació atmosfèrica s’havia reduït i el verd urbà havia prosperat com mai.

Per tal d’assolir un espai urbà més inclusiu i ecològic, els projectes de la mesura de govern s’enfoquen en els següents objectius:

  • Medi ambient i espai públic. S’ha treballat per reforçar el servei de neteja del Districte i s’han estudiat les actuacions tàctiques i de mobiliari urbà que permetran que aquesta recuperació de la vida veïnal al carrer sigui sostenible en el temps.
  • Mobilitat sostenible i segura. S’estan realitzant projectes per pacificar el trànsit, reduint les velocitats i prioritzant al vianant als carrers, i per millorar la mobilitat en bici per tal d’aconseguir un entorn més segur i amable.
  • Emergència climàtica. S’està treballant per estendre els refugis climàtics a tot el Districte i per augmentar el nombre de petits espais de verd urbà, implicant a la comunitat en la seva cura.