A l'octubre s'iniciarà la pacificació dels entorns de 2 centres escolars de Ciutat Vella

17/09/2020 - 09:11 h

Urbanisme i infraestructures. Es prioritzaran les escoles de les zones amb més contaminació i les més vulnerables pel que fa a la seguretat viària.

Reduir la contaminació de l’aire i el soroll ambiental i disminuir l’accidentalitat a les zones d’entrada i sortida dels centres de la ciutat és la finalitat del programa municipal “Protegim les escoles”, que es desplegarà fins a un total de 200 centres escolars entre el 2020 i el 2023. Es prioritzen els centres educatius amb una qualitat de l’aire més baixa i els més vulnerables pel que fa a la seguretat viària.

El programa de l’Ajuntament de Barcelona “Protegim les escoles” té l’objectiu de millorar la qualitat ambiental i la seguretat dels nens i nenes i de crear espais d’estada més amables en 200 centres educatius fins al 2023.

El curs passat l’Escola Grèvol (Sant Martí) i l’Institut Viladomat (Eixample) van ser els primers centres on es van fer les primeres actuacions del programa “Protegim les escoles”.

A partir de l’octubre es començaran les obres a més entorns escolars. Al districte de Ciutat Vella es pacificaran l’Escola Pia sant Antoni i l’Escola Rubén Darío.

Durant aquest estiu s’han realitzat actuacions als accesos i als entorns de nou centres a tota la ciutat. En concret:

  • L’Escola Sagrada Família – Sardenya, l’Escola Univers i l’Escola Bressol Municipal Petit Univers, al districte de Gràcia.
  • L’Escola Pia Balmes i l’Escola Poeta Foix, al districte de Sarrià – Sant Gervasi.
  • L’Escola Estel, l’Escola Doctor Ferran i Clua, l’Escola Alzina i l’Escola Bressol Municipal Manigua, al districte de Sant Andreu.

Les actuacions es basen fonamentalment en dos tipus de mesures, combinades i adaptades a cada cas:

  • Més seguretat viària i menys contaminació amb la pacificació del trànsit: es disminueix l’espai destinat als vehicles suprimint carrils de circulació i places d’aparcament i es redueix la velocitat màxima permesa a 20 km/h, es millora l’enllumenat i es col·loquen elements de seguretat. L’entrada a l’espai pacificat se senyalitza amb pintura de color taronja i un logotip horitzontal específic i s’implementa el programa de persones voluntàries per al control del trànsit a l’hora d’entrar i sortir de classe.
  • Més salut i entorns més amables amb la millora de l’habitabilitat: als punts d’accés i sortida dels centres es creen uns espais amb una superfície no inferior a una circumferència de 10 metres de diàmetre, on es posa mobiliari urbà que convida a passejar-hi amb tranquil·litat i fer-hi activitats.