Esteu aquí

Dossier trimestral: “Parlem de racisme a les escoles”, entrevista a la Chebi Bouroncle i l’origen del Dia Contra el Racisme

26/04/2024 - 10:59 h

#BCNCIUTATDRETS. Un vídeo sobre el racisme a l’aula, el procés de migrar des de la perspectiva d’una dona trans i la massacre de l’apartheid sud-africà que va donar lloc a la commemoració del Dia Internacional Contra el Racisme.

El dossier trimestral BCN Ciutat Drets número vuit arrenca amb la càpsula de vídeo i la guia pedagògica “Parlem de racisme a les escoles”. La càpsula consisteix en un vídeo de 13 minuts en què un grup de joves parla de les seves vivències a l’escola com a persones racialitzades no-blanques.

Parlen d’algunes situacions de racisme que han patit per part de companys o del mateix professorat, respostes insuficients per part dels equips docents a l’hora d’explicar-los els comentaris o actituds racistes, la importància de comunicar a algú aquests comentaris ofensius, etc. 

La càpsula es complementa amb una guia pedagògica que inclou una reflexió analítica sobre el racisme en l’àmbit educatiu i com aquest es vincula amb el racisme institucional, estableix la relació entre racisme i vulneracions de drets humans i ofereix un conjunt d’activitats per a treballar el visionat de la càpsula amb l’alumnat. 

 

En segon lloc, tenim l’entrevista a la Chebi Bouroncle, psicòloga social d’origen peruà que fa quatre anys que viu a Barcelona. Ara treballa a ACATHI, i a l’entrevista parla d’LGTBI-fòbia i de la intersecció de ser una dona trans i migrada.

La Chebi trenca mites sobre la migració, que diu que implica començar des de zero, i que no té res a veure amb la idea d’”American Dream” que sovint s’associa amb la migració. També parla de la violència que genera haver de donar el nom mort (o deadname, en anglès) en un tràmit administratiu.  

Finalment, explica que és molt important tenir un entorn segur i estar acompanyada en el procés de migració. Però anima que, qui vulgui fer activisme, en faci, ja que és necessari: “surt de la teva bombolla, però fes-ho al teu ritme”.

 

El dossier tanca amb un article sobre l’origen de la commemoració del 21 de març, Dia Internacional Contra el Racisme. El mateix dia de l’any 1960 es va organitzar una manifestació pacífica a Sharpeville, Sud-àfrica, per a protestar contra una llei racista de l’apartheid. La policia va respondre amb violència i obrint foc, amb un resultat de 69 persones mortes i al voltant de 200 ferides.

La massacre de Sharpeville, un fet directament lligat a la segregació racial, va provocar una gran onada mundial de protestes. Nacions Unides també va condemnar la massacre, i l’any 1966 l’Assemblea General va proclamar el 21 de març com el Dia Internacional per a l’Eliminació del Racisme. 

Aquesta última peça també inclou un resum de l’acte que va tenir lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona amb motiu de l’efemèride.

> Llegeix el dossier trimestral