Esteu aquí

En defesa dels drets de les persones amb discapacitat

El 3 de desembre és el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat

El dia 3 de desembre se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat. Amb el lema ‘Som diversitat. Construïm Barcelona’, la ciutat aprofita l’efemèride per reivindicar els drets de les persones amb discapacitat i per posar en valor la riquesa de la diversitat a l’hora de construir una ciutat justa i igualitària.

Els drets de les persones amb discapacitat són drets humans. Tothom té dret a ser inclòs i viure una vida plena, sense discriminacions ni desigualtats per accedir a drets bàsics com ara l’educació, l’habitatge, la sanitat o l’àmbit laboral, entre d’altres.

Enguany fa 29 anys que l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar aquest dia i des d’aleshores se celebra arreu del món. En paraules de l’IDPWD (International Day of People with Disabilities), que aglutina persones, organitzacions, agències i ONGs que treballen en favor dels drets de les persones amb discapacitat, aquest és un dia per:

  • Celebrar: reconèixer i fer valdre la diversitat de la comunitat global i de celebrar el rol que cada persona del món té, sense importar quines habilitats tingui. 
  • Aprendre – entendre i aprendre de les experiències de les persones que viuen amb alguna discapacitat. 
  • Optimisme – per mirar al futur i crear un món on cap persona sigui diferenciada per les seves discapacitats.
  • Acció – un dia on tothom, organitzacions, agències i ONGs no només donin suport a la jornada, sinó que es comprometin a crear un món caracteritzat per la igualtat de drets humans. 

L’any 2006, les Nacions Unides van aprovar la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que va esdevenir el primer tractat del sistema de drets humans dedicat específicament a protegir i garantir els drets i la igualtat de les persones amb discapacitat – que són uns 650 milions al món.

Reafirma la idea, introduïda per la Declaració Universal dels Drets Humans, que totes les persones tenim drets intrínsecs que han de ser respectats, sempre. Sense importar si tenim una discapacitat o no.

A banda d’aquesta convenció, els drets de les persones amb discapacitat estan recollits en altres tractats europeus, com ara la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea o la Declaració de Madrid.

A l’estat Espanyol, la gran majoria de normatives i lleis que regulen aspectes relacionats amb la discapacitat són d’àmbit autonòmic, tot i que també hi ha lleis a nivell estatal.

Trobareu la normativa ordenada per temàtica i cronològicament, de la més recent a la més antiga, a la web de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), un organisme autònom nascut l’any 1979 que ha anat evolucionant per adaptar-se a les noves necessitats i als canvis organitzatius. Vetlla perquè l’accessibilitat universal estigui garantida a la nostra ciutat i treballa per la inclusió de les persones amb discapacitat des de la perspectiva de la vida independent i la garantia de drets.

Lluitem contra les discriminacions per discapacitat

“M’han denegat l’accés a un pis per la meva discapacitat. Quan el propietari va saber que hauria d’instal·lar una barra de suport al lavabo, va cancel·lar el precontracte”

A Barcelona, la discapacitat ha estat durant tres anys consecutius la tercera causa de discriminació recollida per l’Observatori de les Discriminacions de Barcelona. La discriminació per discapacitat es produeix quan algú tracta de manera diferent i desfavorable a una altra, pel fet de tenir una discapacitat.

Recuperem un vídeo formatiu on la Maria Girbau Suñer, monitora i usuària d’ECOM, i Xavier Orno Latre, persona amb discapacitat intel·lectual i tècnic de DINCAT, expliquen en primera persona en què consisteix aquesta discriminació. El podeu veure en aquest enllaç.

La majoria de les discriminacions per discapacitat recollides a l’Informe de les Discriminacions de 2020 les ha comès l’administració pública, i tenen molt a veure amb la manca d’accessibilitat universal (física, sensorial i cognitiva) de les instal·lacions, els transports, els procediments o la informació que es facilita a la ciutadania. A banda, també hi ha la discriminació que resulta de barreres d’actitud en la societat, com el desconeixement o prejudicis vers al col·lectiu. 

Cal que les persones amb discapacitat puguin participar en la construcció i implementació de les polítiques públiques de la ciutat per assegurar que es tenen en compte les seves necessitats i que es respecta la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Podeu llegir l’informe 2020 de l’Observatori de les Discriminacions de Barcelona en aquest enllaç. També està disponible en versió lectura fàcil en aquest enllaç.

En favor de la igualtat, la inclusió i l’accessibilitat

Per commemorar la jornada, l’edifici de l’Ajuntament, les seus dels Districtes i diferents fonts de la ciutat es vestiran de taronja, fent una crida a la igualtat, la inclusió i l’accessibilitat. Serà a partir de les 18 hores.

Podeu seguir totes les activitats organitzades pel Dia Internacional de les Persones
amb Discapacitat 2021 en aquest enllaç.