Barcelona celebra el 23è Concurs Internacional de Roses Noves del 12 al 14 de maig

10/05/2023 - 12:25 h

Les roses que es presenten al concurs han estat creades a partir d’encreuaments entre rosers ja existents i, per tant, són varietats inèdites que encara no s’han comercialitzat. Totes les persones que visitin el roserar del Parc de Cervantes podran participar en la votació de la Rosa Ciutadana 2023

El Parc de Cervantes acull el 23è Concurs Internacional de Roses Noves, que se celebra enguany entre el 12 i el 14 de maig, coincidint amb la primera floració de les roses i que assenyala, segons el criteri d’un jurat internacional de prestigi, les millors noves creacions de la mà de cultivadors de roses d’arreu del món. El divendres 12 de maig, el roserar s’obrirà al públic a les 16.00 hores.

Totes les varietats presentades al concurs estan creades per experts roseristes a partir d’encreuaments de varietats existents. Són inèdites i no han estat mai comercialitzades. Enguany hi participen un total de 30 obtentors d’12 països: Alemanya, Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Estats Units, Espanya, França, Itàlia, Nova Zelanda, Països Baixos, Polònia i la República Sudafricana, que han presentat un total de 92 varietats de roses noves.

El concurs de Barcelona forma part del circuit internacional que cada any premia els millors nous exemplars cultivats pels obtentors de noves varietats de roses d’arreu del món i manté Barcelona com a ciutat referent d’aquest sector. En el marc de la festa es realitzen diferents tallers, visites guiades i una sessió de preguntes i respostes sobre els rosers que es farà el dissabte 13 de maig de 12.00 a 13.30 h a la carpa d’activitats. Per participar en les visites comentades, cal inscripció prèvia que es pot fer al roserar el mateix dia de la visita.

El jurat del Concurs

Un jurat expert i la comissió permanent del Concurs, que va una valoració i seguiment oficial de l’evolució de les plantes, són els encarregats d’atorgar els premis en les diferents categories oficials. El jurat internacional està format per una seixantena de professionals vinculats al món de la jardineria i dels rosers i la comissió permanent està formada per 12 persones tècniques i expertes locals.

El jurat dels Mestres Perfumistes està format per vuit especialistes internacionals que trien la varietat de roser amb un millor perfum i en fan la descripció textual.

Aquests són els premis que s’atorguen en la categoria oficial:

 •  Premi Barcelona
 •  Premi al millor roser híbrid de te / grandiflora
 • Premi al millor roser floribunda / multiflora
 • Premi al millor roser paisatgístic / arbustiu
 • Premi al millor roser entapissant
 • Premi al millor roser miniatura
 • Premi al millor roser enfiladís
 • Premi a la varietat més vigorosa (Asociación Española de Parques y Jardines Públicos)
 • Premi a la varietat amb millor flor (Asociación Española de la Rosa)
 • Premi “Pere Dot” a la varietat més innovadora (Amics de les Roses de Sant Feliu de Llobregat)
 •  Premi a la varietat més perfumada (Amics dels Jardins)
 • Premi a la varietat amb millor perfum (Mestres Perfumistes)

Votació de la Rosa Ciutadana 2023

En el marc del concurs es convida a tota la ciutadania a expressar la seva opinió sobre les varietats noves concursants. A través d’una aplicació digital, a la qual es podrà accedir mitjançant qualsevol dispositiu electrònic amb connexió, es podrà expressar quina és la varietat preferida per cadascú.

Els horaris de votació són el divendres, 12 de maig, de 16.00 a 20.00 h; dissabte, 13 de maig, de 10.00 a 20.00 h; i diumenge, 14 de maig, de 10.00 a 12.30 h. El resultat de la votació de la 13ena Rosa Ciutadana es donarà a conèixer el mateix dia 14 de maig a les 13:30 h al roserar del parc de Cervantes.

A banda del premi de la Rosa Ciutadana 2023, també s’atorgarà el premi de la Rosa de la Gent

Gran, el premi de l’Escola Castell de Sant Foix i el premi Escola Mare de Déu de Montserrat.