Celebrem el Dia Internacional del Joc apostant per una ciutat jugable

28/05/2020 - 09:04 h

La situació de confinament provocada per la crisi de la covid-19 ens ha fet valorar més que mai la importància del joc a l’aire lliure i a l’espai públic i de poder gaudir del carrer com a espai de joc.

El dia 28 de maig és el dia Internacional del Joc, una data per posar en valor tots els beneficis que aporta el joc, tant als infants com als adults, com per exemple l’alegria, el creixement equilibrat del cos, la intel·ligència i la socialització. L’article 31 de la Convenció dels Drets dels Infants de les Nacions Unides reconeix que els infants tenen “dret al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives apropiades a la seva edat i a participar lliurement en la vida cultural i en les arts.”

Però, la situació de confinament provocada per la crisi de la covid-19 ha impedit, durant més de quaranta dies, que els infants i la ciutadania pogués sortir a jugar al carrer. Això ens ha fet valorar més que mai la importància de l’espai públic i de poder gaudir del carrer com a espai de joc.

Durant les darreres setmanes, s’ha actuat en més de 500.000 metres quadrats d’espai públic per poder passejar, fer esport i gaudir de l’espai públic amb prou distància de seguretat. S’han obert itineraris segurs de cap de setmana, itineraris temporals i s’estan executant actuacions permanents per ampliar l’espai dels vianants.

Però l’Ajuntament ja fa més de dos anys que treballa per aconseguir aquests objectius, a través del Pla del Joc a l’Espai Públic. Un projecte amb horitzó 2030 que pretén passar d’una ciutat amb àrees de joc a una ciutat jugable. El seu objectiu és millorar i diversificar les oportunitats de joc i activitat física a l’espai públic tant per al desenvolupament i benestar de la infància i l’adolescència com per a la salut i la vida comunitària.

Amb aquesta visió, en aquest pla es concreten 63 actuacions que responen a una òptica integrada i transversal que combina accions d’urbanisme amb accions socials. Els nous jocs singulars com la balena del parc Central de Nou Barris, el pop del parc de la Pegaso o l’oreneta dels ardins de la Indústria son exemples d’aquesta nova visió del joc a la ciutat.

Consulta el Pla del Joc aquí