El Pla

En l’àmbit dels residus, la prevenció ha contribuït a canviar la mirada respecte a alguns recursos que es consideraven com a tal i reconèixer-ne el potencial de reutilització i reaprofitament per perllongar-ne el cicle de vida. Fins i tot ha començat a ser vista com una oportunitat de negoci per a determinats sectors del món del comerç i l’empresa (els mercats de segona mà, per exemple).

A fi d’incorporar la prevenció al model de gestió de residus de Barcelona, en sintonia amb les estratègies i europees més actuals, l’Ajuntament va impulsar l’any 2011 el Pla de prevenció de residus 2012-2020, aprovat per unanimitat en la Comissió d’Hàbitat Urbà.

Les accions impulsades des de l’elaboració del Pla, algunes de les quals donen continuïtat a mesures desenvolupades en anys anteriors, s’han centrat especialment en les fraccions de la matèria orgànica i els aliments, els envasos lleugers, els voluminosos i la roba, amb resultats molt satisfactoris que demostren el potencial de futur de la prevenció a l’hora de disminuir la càrrega de residus municipals.

En l’actualitat, les polítiques ambientals de l’Ajuntament de Barcelona s’alineen sota l’estratègia de residu zero. La filosofia del residu zero es fonamenta, a grans trets, en el repte de disminuir progressivament la generació de residus fins a reincorporar totes les matèries al cicle productiu o als sistemes naturals.

L’Estratègia Catalana cap al Residu Zero és una iniciativa ciutadana que promou un canvi de model en els sistemes de producció i consum del nostre país amb l’objectiu de tancar els cicles de la matèria i l’energia. És un mecanisme d’impuls d’estratègies que evitin la generació de residus, tot rebutjant els tractaments finalistes (abocador i incineradora) com alternatives viables a la gestió de les fraccions no recuperables. Si bé Barcelona no forma part com a membre de l’Estratègia Catalana de Residu Zero, comparteix els objectius del model que proposa.

L'economia circular és una filosofia d'organització de sistemes inspirada en els éssers vius, que persegueix el canvi d’una economia lineal (Produir, Utilitzar i Llençar) cap a un model circular, tal i com passa en la naturalesa.

L’evolució del concepte de la prevenció incorpora l’estratègia de Residu zero i de l’economia circular i es fonamenta en la reducció de residus; en la reutilització (intercanvi + reparació d'aparells); el reciclatge i la coresponsabilitat.

 

Documentació