Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives

El caràcter essencial de l’aigua fa que al seu voltant apareguin les qüestions més importants del debat: el dret d’accés, el control públic sobre el finançament i els preus del servei, així com la vinculació amb el fet urbanístic en què es desenvolupa el servei i que justifica la competència municipal. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit intervenir per assegurar el control públic futur sobre aquest servei, i en aquesta línia va organitzar la passada tardor del 2018 el cicle de debats "Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives", amb especialistes que van aportar visions complementàries sobre els temes que hi estan relacionats.

 

23 d’octubre: “Geopolítiques de l’aigua per al segle XXI”, a càrrec de José Esteban Castro

Quines polítiques han guiat el control, gestió i distribució de l’aigua? I quins principis haurien de guiar-los? El professor José Esteban Castro reflexiona sobre aquestes qüestions.

30 d’octubre: “Aigua pública i aigua privada: la revolució de l'aigua a Barcelona”, a càrrec de Manel Guàrdia

Manel Guàrdia, professor d’història de l’arquitectura i de la ciutat a la Universitat Politècnica de Catalunya, analitza com ha evolucionat la gestió i titularitat de l’aigua a través de la història.

6 de novembre: “Els drets humans, l’aigua i el sanejament al món”, a càrrec de Leo Heller

Leo Heller, Relator Especial de les Nacions Unides sobre el Dret humà a l’aigua potable i al sanejament, incideix sobre el dret humà a l’aigua i com s’ha tractat al llarg dels anys.

13 de novembre: “Gestió urbana: clavegueram i recursos hídrics alternatius”, a càrrec de Xavier Varela

Xavier Varela, director de Planificació i Innovació de Barcelona Cicle de l'Aigua SA (BCASA), explica com es gestiona l’empresa pública de l’aigua de l’Ajuntament de Barcelona.

27 de novembre: "Sostenibilitats urbanes", a càrrec d’Isabel Caro-Patón

L’experta en dret d’aigües Isabel Caro-Patón aporta la visió jurídica en aquest cicle de xerrades amb una anàlisi sobre les fortes tensions que existeixen a l’hora de regular la gestió de l’aigua.

4 de desembre: "Reptes i desafiaments en la gestió de l’aigua a Catalunya", a càrrec de Jordi Molist

Jordi Molist, enginyer de camins i director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua, exposa els reptes actuals de la gestió de l’aigua.

11 de desembre: "Funció social de la regulació de serveis", a càrrec d’Anton Costas

Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, conversa sobre les condicions exigibles a un regulador de servei públic d’aigua.

18 de desembre: “Polítiques municipals”, a càrrec de Joan Gaya

Joan Gaya, comissari del Memorial de l’Aigua, clausura el cicle de xerrades amb una conferència on explica les actuals dinàmiques remunicipalitzadores de l’aigua.