L'Àrea d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat assumeix la prestació dels serveis municipals vinculats amb l'espai públic i els serveis urbans que faciliten la vida dels ciutadans que viuen i treballen a la ciutat.
L'Ajuntament vetlla per garantir un espai públic de qualitat, una ciutat verda i biodiversa, productiva i resilient, i una mobilitat activa i sostenible, amb la implicació i el compromís de la ciutadania.
La implicació, participació i col·laboració de la ciutadania en general, els col·lectius i les organitzacions, i els ens tant públics com privats en els projectes municipals es fa efectiva a través de diferents instruments i òrgans consultius i participatius.
L’Ajuntament vetlla pel bon funcionament de la ciutat a fi de garantir el benestar diari de la ciutadania i contribuir al desenvolupament de la ciutat. Una ciutat on funcionin els serveis, que evolucioni i es transformi i que avanci d'acord amb les noves tecnologies.
/ Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives
Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives
El caràcter essencial de l’aigua fa que al seu voltant apareguin les qüestions més importants del debat: el dret d’accés, el control públic sobre el finançament i els preus del servei, així com la vinculació amb el fet urbanístic en què es desenvolupa el servei i que justifica la competència municipal. L’Ajuntament de Barcelona ha decidit intervenir per assegurar el control públic futur sobre aquest servei, i en aquesta línia va organitzar la passada tardor del 2018 el cicle de debats "Aigua, ciutadania, Barcelona: Perspectives i prospectives", amb especialistes que van aportar visions complementàries sobre els temes que hi estan relacionats.
Quines polítiques han guiat el control, gestió i distribució de l’aigua? I quins principis haurien de guiar-los? El professor José Esteban Castro reflexiona sobre aquestes qüestions.
Manel Guàrdia, professor d’història de l’arquitectura i de la ciutat a la Universitat Politècnica de Catalunya, analitza com ha evolucionat la gestió i titularitat de l’aigua a través de la història.
Leo Heller, Relator Especial de les Nacions Unides sobre el Dret humà a l’aigua potable i al sanejament, incideix sobre el dret humà a l’aigua i com s’ha tractat al llarg dels anys.
Xavier Varela, director de Planificació i Innovació de Barcelona Cicle de l'Aigua SA (BCASA), explica com es gestiona l’empresa pública de l’aigua de l’Ajuntament de Barcelona.
L’experta en dret d’aigües Isabel Caro-Patón aporta la visió jurídica en aquest cicle de xerrades amb una anàlisi sobre les fortes tensions que existeixen a l’hora de regular la gestió de l’aigua.
Jordi Molist, enginyer de camins i director de l’àrea d’abastament de l’Agència Catalana de l’Aigua, exposa els reptes actuals de la gestió de l’aigua.
Anton Costas, catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, conversa sobre les condicions exigibles a un regulador de servei públic d’aigua.
Joan Gaya, comissari del Memorial de l’Aigua, clausura el cicle de xerrades amb una conferència on explica les actuals dinàmiques remunicipalitzadores de l’aigua.