- Inici
- / Serveis
- / La ciutat funciona
- / Manteniment de l'espai públic
- / Gestió integral de l'aigua
- / La gestió pública de l'aigua
- / Memorial de l'Aigua
- / Visites al túnel subterrani de les Cases de l'Aigua
Visites al túnel subterrani de les Cases de l'Aigua
Dins de la programació del Memorial de l’Aigua, una de les novetats és la visita guiada a través del túnel que connecta la Casa d’Aigua de la Trinitat Vella (Sant Andreu) amb la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova (Nou Barris).
Un any després de la reobertura dels espais de distribució i bombeig al districte de Sant Andreu, les obres efectuades al túnel i al dipòsit al districte de Nou Barris permeten finalment obrir el conjunt complet i accedir al túnel subterrani que travessa per sota la Meridiana i uneix la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella amb la de Trinitat Nova.
Es culmina així una fase més en la recuperació per part de Nou Barris i Sant Andreu, els dos districtes d’aquest espai patrimonial que el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) va començar a posar en valor la primavera de 2011, en múltiples formats i en el marc ampli del conjunt de la ciutat, inclosa una exposició al saló del Tinell.
Visites:
La visita a la Casa de l’Aigua té l’entrada per la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella. A través de la sala de màquines s’accedeix tant a la sala de distribució com al túnel subterrani que condueix fins al dipòsit, ubicat a la Casa de l’Aigua de Trinitat Nova. Aquest és, precisament, el recorregut que feia l’aigua.
Les visites s’oferiran des del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) a partir de diumenge 8 d’abril, sota reserva prèvia imprescincible.
Horaris de les visites al túnel:
- Dimarts, de 10 a 14 hores, per a grups i escoles amb reserva prèvia imprescindible.
- Diumenges 8 d'abril, 6 de maig, 3 de juny, 1 de juliol i 2 de setembre. Visites comentades a les 11 i a les 12.30 hores a tot el conjunt patrimonial, amb acompanyament del MUHBA i dels centres d’estudis locals. La durada aproximada és d’una hora, sense els audiovisuals. Entrada gratuïta amb reserva prèvia imprescindible.
- Resta de diumenges, de 10 a 14 hores. Entrada gratuïta. No cal inscripció prèvia. Accés a l’interior cada 30 minuts, darrer accés a les 13 hores. L’entrada és per la Casa de l’Aigua de Trinitat Vella, no és possible la visita en sentit contrari.
Inici: Casa de l’Aigua de Trinitat Vella (Sant Andreu). C/ Torrent de Perera, s/n.
Final: Casa de l’Aigua de Trinitat Nova (Nou Barris). C/ Garbí, 2.
Reserva prèvia i més informació
Tancat a l'agost.
* Es recomana reservar almenys una hora per visitar el conjunt i els seus espais expositius, dedicats a “La revolució de l’aigua a Barcelona”, amb una visió de llarga durada, i a “Les funcions de la Casa de l’Aigua”, ròtula del sistema públic barceloní d’Aigües de Montcada.
Una joia de l’arquitectura barcelonina de l’aigua
Construïda per la companyia pública municipal barcelonina Aigües de Montcada entre els anys 1915 i 1919, La Casa de l’Aigua és un conjunt patrimonial de primer ordre de la història del proveïment d’aigua de la ciutat i dels projectes per intentar establir i consolidar un sistema d’aigua pública al segle XX.
Des d’on avui hi ha el barri de la Trinitat Vella s’impulsava l’aigua fins al dipòsit ubicat a l’actual Trinitat Nova, on es clorava i es conduïa al nucli antic, inclosa la Barceloneta. El projecte inicial també contemplava portar aigua a l’Eixample, a través de l’aqüeducte Alt de Montcada, però no es va poder completar.
Actualment, l’ús de la Casa de l’Aigua com a museu se suma de manera innovadora amb altres usos socials i culturals, als dos extrems de la galeria subterrània que connecta l’estació elevadora de Trinitat Vella amb el dipòsit de Trinitat Nova.
Al llarg del recorregut pel conjunt patrimonial i els espais expositius que componen la visita, l’espai del Museu mostra una retrospectiva doble, sobre la ciutat i sobre els barris propers, des d’un punt de vista fonamental per a qualsevol ciutat: tenir aigua.