L’OMIC segueix prestant els seus serveis de forma telemàtica, presencial i a través del telèfon 010. Les consultes o reclamacions s'han de fer preferiblement de forma telemàtica.
Per a aquelles consultes o reclamacions que requereixin atenció presencial, cal concertar cita prèvia al portal de tràmits municipal ajuntament.barcelona.cat/cita/omic, trucant al 010, o als Quiosc de tràmits municipals
Com utilitzar Bizum de forma segura i evitar estafes?
Pagar un sopar entre tots, comprar dècims de loteria o participar en regals col·lectius. Aquests dies de celebracions és probable que utilitzis el Bizum per fer pagaments instantanis. Però, tot i que es tracta d’una eina pràctica i segura, la seva popularitat també l’ha convertit en objectiu dels ciberdelinqüents. Aquí et donem algunes claus per identificar les principals estafes associades a Bizum i per protegir-te’n.
Què has de saber de Bizum?
Bizum és un servei de pagament creat el 2016 per 29 entitats bancàries que permet enviar diners de manera instantània amb només el número de telèfon del destinatari. Les transaccions oscil·len entre 50 cèntims i 500 euros, i són ràpides i senzilles. Però alerta: una vegada fet l’enviament, aquest no es pot cancel·lar, per la qual cosa és important revisar bé totes les operacions abans de confirmar-les.
Quines són les estafes més comunes a Bizum?
Els ciberdelinqüents han ideat diverses estratègies per enganyar els usuaris d’aquesta eina. Una de les pràctiques més habituals són les devolucions falses, en què un estafador suplanta la identitat d’un conegut i t’envia un missatge afirmant que t’ha enviat diners per error, demanant que els hi retornis. Per evitar-ho, cal verificar sempre qui hi ha darrere del missatge contactant amb la persona. També són freqüents els problemes tècnics inexistents, amb missatges que asseguren incidències al teu compte i inclouen enllaços per solucionar-les, dissenyats per obtenir dades personals. Mai cliquis aquests enllaços i consulta directament amb el servei oficial del teu banc.
Un altre frau estès és el Bizum invers, especialment present en plataformes de compravenda com Wallapop. Aquí, un estafador pot enviar-te una sol·licitud de pagament en lloc d’efectuar-lo i, si l’acceptes, li enviaràs diners. Per evitar-ho, revisa amb cura totes les notificacions abans de confirmar-les. També s’han detectat anuncis de productes inexistents, on els estafadors publiquen ofertes atractives amb preus baixos i pressionen per rebre el pagament per Bizum abans d’enviar el producte. La recomanació en aquest cas és que mai avancis diners a venedors desconeguts.
A més, cal desconfiar de falsos missatges d’organismes oficials, que poden demanar pagaments urgents per tributs o multes a través de Bizum. Davant d’aquestes situacions, verifica l’autenticitat de les comunicacions contactant directament amb l’organisme. Finalment, els premis o sortejos inexistents són un altre parany comú: si reps un missatge anunciant que has guanyat un premi, però et sol·liciten diners per cobrir despeses d’enviament, probablement és una estafa. En tots els casos, actuar amb precaució i revisar amb detall les operacions és clau per protegir-te de les estafes.
Què pots fer si ets víctima d’una estafa?
- Contacta amb el teu banc immediatament: sol·licita el bloqueig del teu compte i demana credencials noves.
- Contacta amb Bizum: a través de l’aplicació o la web oficial, informa’ls de la situació perquè ajudin a rastrejar l’operació.
- Denuncia el cas als Mossos d’Esquadra: presenta captures de pantalla, missatges, números de telèfon o qualsevol evidència que pugui ser útil.
Recorda: sempre actua amb cautela i verifica les operacions abans de confirmar-les.