Salut sexual i reproductiva
Tot i que històricament els homes han estat absents en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, tenint com a conseqüència la no responsabilitat dels homes en aquesta àrea, la sexualitat és un aspecte clau en la comprensió de les identitats masculines amb repercussions diverses en la salut.
És important tenir present que, des del model de masculinitat hegemònica, els homes construeixen una sexualitat molts cops de manera compulsiva, centrada en el propi plaer i l’autosatisfacció a través de la utilització del cos de la dona sense empatia amb la parella sexual, sense espai pel plaer mutu ni la vinculació afectiva, on la iniciativa sempre ha de ser de l’home que ha d’estar disponible en tot moment. A més, la seva sexualitat es mesura des de tres paràmetres quantitatius com són la mida del penis, la duració de l’erecció i la penetració i el número de relacions sexuals. En cas contrari, es viurà com un atac a la seva pròpia identitat masculina.
Des d’aquesta concepció de la sexualitat, la pressió per mantenir relacions sexuals en base als paràmetres abans esmentats és molt alta. Es facilita, així, l’existència de gran quantitat de relacions sexuals frustrants i insatisfactòries, i el patiment associat a disfuncions de tipus sexual. A més, la demostració permanent de la masculinitat a través de la sexualitat fa que molts homes tinguin poca o nul·la responsabilitat entorn a les conseqüències d’aquesta.
Això comporta greus problemes per a la salut dels propis homes i de la resta de persones, degut a diferents conductes de risc com, per exemple, mantenir relacions sexuals sense protecció amb el risc d’embarassos no desitjats, o patir i transmetre malalties de transmissió sexual com el VIH. A més, aquesta sexualitat basada en el poder sobre l’altra persona pot facilitar situacions d’assetjament sexual, delictes sexuals o explotació sexual.