Els barris de Sant Martí disposen de 54 refugis climàtics aquest estiu
Amb la calor s’activen els espais i els equipaments de la ciutat que actuen com a refugis climàtics per trobar-hi confort tèrmic, una cinquantena dels quals són als barris de Sant Martí
L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa el Pla Calor municipal en fase preventiva des del 15 de juny al 15 de setembre. Durant aquest període es posen en marxa els recursos municipals perquè l’excés de la calor no tingui efectes negatius en la salut.
Aquest estiu es posen en marxa 354 espais i equipaments oberts a la ciutadania, uns 120 més que l’any passat. Estan recomanats per a persones vulnerables a la calor, nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques, sempre que no necessitin atenció mèdica.
Amb l’actual disseny de la xarxa, el 98% de la ciutadania
té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa
i el 68% en té un a menys de 5 minuts
Són espais que tenen bona accessibilitat, àrees de descans, aigua, ombra i són segurs. Tots són gratuïts excepte les piscines municipals, que enguany fan totes de refugis climàtics regulats segons el preu públic fixat.
REFUGIS CLIMÀTICS DE SANT MARTÍ
- Biblioteques (7): Camp de l’Arpa-Caterina Albert, El Clot – Josep Benet, Gabriel García Márquez*, Ramon d’Alòs – Moner*, Xavier Benguerel, Poblenou – Manuel Arranz* i la Biblioteca de l’Escola d’Enginyeria Barcelona Est (UPC).
- Complexos esportius (5): CEM Bac de Roda*, CEM Can Felipa*, CEM Júpiter*, CEM Nova Icària* i CEM Vintró – Joan Alentorn*.
- Piscines cobertes (8) i piscina descoberta (1): del CEM La Verneda*, del CEM Nova Icària*, del CEM Bac de Roda (piscina coberta i descoberta)*, del CEM Can Felipa (piscines cobertes: polivalent i de clapoteig per als més petits)*, del CEM Júpiter*, del CEM Maremse* i del CEM Vintró-Joan Alentorn*.
- Centres educatius (2): patis de l’Escola Bogatell (pati) i de l’EBM Margalló*.
- Casals de barri (2): del Maresme i de La Llacuna.
- Centres cívics (4): del Besòs i el Maresme*, Can Felipa, Parc Sandaru i Sant Martí.
- Casals de gent gran (9): del Taulat , Joan Casanelles, Joan Maragall*, Parc del Clot, Parc Sandaru, Quatre Cantons, Sant Martí, La Verneda Alta* i Ca l’Isidret.
- Mercats (4): del Clot, del Besòs, del Poblenou i de Sant Martí.
- Museus (2): de les Ciències Naturals* i del Disseny de Barcelona*.
- Parcs i jardins (6): jardins del Poblenou i parcs de Diagonal Mar, de Sant Martí, del Centre de Poblenou, del Clot i l’espai enjardinat Via Trajana.
- Espais no municipals (2): local de l’Associació de Veïns i Veïnes Clot-Camp de l’Arpa i l’empresa Nomdonalgana SCCL*.
- Espai privat (1): Centre Comercial Diagonal Mar*.
- CUESB, Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona.
* oberts també a l’agost
Al web dels refugis climàtics (vegeu l’espai “més informació”) es poden consultar els horaris d’obertura i el mapa on localitzar els refugis més propers.
Altres llocs de confort tèrmic a l’espai públic
A banda dels refugis climàtics la ciutat també compta amb pèrgoles fotovoltaiques que combinen la cració d’un espai d’ombra i estada amb funció de generació d’energia renovable. A Sant Martí hi ha les pèrgoles al parc del Fòrum i a la Via Trajana / Binèfar.
Actualment hi ha 183 àrees de joc infantils amb ombra a la ciutat, i el consistori treballa per ampliar la xarxa amb tendals excepcionals, com per exemple l’àrea de jocs infantils del parc del Poblenou. D’altra banda recordar que a l’espai públic hi ha més de 1.700 fonts d’aigua.
Atenció social davant les altes temperatures
El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor de la fase preventiva fins a una fase d’alerta, en cas que la temperatura diürna superi els 33,7 graus centígrads o bé quan la temperatura mínima nocturna sigui superior als 25,9 graus centígrads, o bé d’emergènciasi la temperatura màxima supera els 35,7 graus o bé la mínima s’enfila per sobre dels 27,9 graus.
El CUESB habilitarà una sala d’espera amb confort tèrmic i una font d’aigua per a persones vulnerables. En cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernoctació per a persones que presentin una gran fragilitat.