Sant Martí Espigola 2025 obre inscripcions
Del 6 a l’11 de febrer tindrà lloc Barcelona Espigola, per donar una segona vida a les taronges amargues de la ciutat i convertir-les en melmelada, i Sant Martí repeteix l'experiència als jardins de la rectoria Vella
El projecte de promoció de l’aprofitament alimentari tindrà lloc per cinquè any consecutiu. Les taronges amargues recollides es transformaran de nou en melmelada solidària, una melmelada batejada amb el nom de “La Marga” i que es distribueix a diferents entitats socials que atenen persones en situació de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El Districte de Sant Martí repetirà l’experiència en una recollida comunitària oberta a persones voluntàries d’entitats i veïnes i veïns dels districtes a la qual cal inscriure-s’hi.
L’ESPIGOLADA AL DISTRICTE DE SANT MARTI
Dissabte 8 de febrer, de 10 a 13 h
Església de Sant Martí de Tours (pl. Ignasi Juliol)
Formulari d’inscripció
Dintre de projecte Barcelona Espigola hi ha d’altres recollides arreu de la ciutat, com ara Ciutat Vella (dies 6 i 8), Gràcia (dia 9), Horta-Guinardó (dia 9), les Corts (dia 10), l’Eixample (dia 10) i Sant Andreu (dia 11). El programa està impulsat per Mans al Verd de Parcs i Jardins, en col·laboració amb la Fundació Espigoladors.
El projecte Barcelona Espigola
Parcs i Jardins de Barcelona impulsa aquesta iniciativa, inclosa en el programa Mans al Verd, amb l’objectiu de promoure l’aprofitament alimentari a través d’iniciatives d’economia circular i verda que fomentin la participació ciutadana per contribuir a una ciutat més sana, justa i sostenible.
Les taronges collides, prèviament analitzades per l’Agència de Salut Pública, seran processades i transformades en melmelada a l’obrador Es im-perfect®, un projecte d’inserció sociolaboral de la Fundació Espigoladors. La melmelada, batejada amb el nom de La Marga, serà distribuïda per entitats socials de cadascun dels districtes a persones que pateixen situacions de pobresa alimentària o risc d’exclusió social.
El projecte també inclou accions de comunicació i sensibilització més enllà de les espigolades, de manera que es duran a terme una sèrie de tallers en centres educatius i entitats dels districtes per compartir amb infants, joves i la ciutadania en general la problemàtica de les pèrdues i el malbaratament alimentari i intercanviar reflexions sobre el dret a una alimentació saludable i sostenible.
En l’edició del 2024 hi van participar més de 600 persones voluntàries i es van recuperar i transformar un total de 5.375 quilos de taronja amarga. El resultat van ser 12.400 unitats de melmelada, que es van distribuir entre diferents entitats socials de la ciutat.