El mural de la Via Trajana
Centenars i centenars de fotografies del veïnat construeixen una única imatge que mostra com eren els habitatges originals del barri
Durant el confinament de la covid-19, arreu de Barcelona van sorgir tota mena de col·lectius ciutadans que cobrien les necessitats del veïnat amb dificultats. Els vincles generats aleshores va consolidar la Xarxa de Suport Mutu de la Via Trajana, promotora d’aquesta mural participatiu.
Tècnicament es tracta d’un collage. El formen 2.000 fotografies que composen la imatge d’un conjunt d’habitatges amb un pati compartit central, la configuració típica dels edificis que s’hi van fer els anys cinquanta del segle passat. Actualment no n’hi ha cap, atès que les deficiències constructives que els afectaven van obligar a substituir-los.
Tothom s’hi troba
El mural és a la paret exterior del Casal Infantil El Drac, una posició central que fa que moltes persones s’hi aturin per contemplar cada imatge i comentar la història que hi ha al seu darrere, tot generant, de nou, l’esperit de comunitat.
Les fotografies provenen en la seva majoria (unes 1500) de l’àmbit privat, mentre que la resta (unes 500) són retrats fets expressament per a l’obra. La coordinació de l’elaboració va ser a càrrec del col·lectiu artístic La Matrioska, situat en una de les naus del barri.
El barri abans i, sobretot, ara
El mural, que en conjunt mostra com eren els habitatges primigenis del barri, està elaborat amb 2.000 fotografies cedides en la seva majoria pel propi veïnat en una iniciativa que evidencia que un projecte artístic pot, d’una banda, implicar i unir tot un barri, i de l’altra, donar un nou significat als espais públics.