El "Piramidon"
D’entre els edificis de la Pau, aquest és el més significatiu atès que, pels serveis que ofereix, és el veritable epicentre de la vida social i l’activitat del barri
Construït el 1971, visualment aquest edifici del xamfrà dels carrers Concili de Trento i Pere Vergés no destaca gaire d’entre els del seu entorn, però alguna cosa de diferent havia de tenir quan de l’agudesa veïnal en va sorgir un sobrenom per referir-s’hi.
Amb aquesta denominació, les persones no vinculades podrien pensar que la particularitat de l’edifici rau en una arquitectura de geometria determinada. Res a veure, perquè si bé és cert que es tracta d’un edifici molt particular, ho és per l’amplíssima activitat social i veïnal que s’hi genera i pels serveis públics que allotja.
Punt de referència a la Pau
Abandonat a la seva sort els anys vuitanta, l’edifici va ser adquirit després per les administracions públiques i hi van destinar tot tipus de serveis i equipaments. Actualment, als baixos hi ha un Centre d’Atenció Primària, a les primeres plantes un Casal de Barri comunitari i a les plantes intermèdies un Hotel d’Entitats.
A les tres plantes superiors hi ha un Centre d’Art Contemporani excepcional, que a més de donar a conèixer l’expressió creativa d’avantguarda i de promoure noves perspectives artístiques, la seva terrassa ofereix unes vistes extraordinàries de la ciutat.
Sobrenoms populars
Al barri tothom en diu "Piramidon", però no perquè la seva forma recordi en absolut res de piramidal sinó a causa d’un analgèsic alemany força popular quan es va alçar que per algun motiu ignot s’hi assimilava. El medicament es va retirar el 1977 en entrar en una llista internacional de productes cancerígens, però l’edifici n'ha mantingut el record.