El Passeig de la Memòria del Poblenou ret homenatge a Aurora Chamorro

18/09/2021 - 09:19 h

cultura i lleure. El Passeig de la Memòria del Poblenou afegeix un nou homenatge personal, en aquest cas dedicat a una gran representant de l'esport

La iniciativa, promoguda pel Club Natació Poblenou, ha comptat amb el suport del teixit social del barri, que ha volgut recordar d'aquesta manera tant la seva qualitat esportiva com a nedadora olímpica com també la personal i humana

El moviment veïnal i associatiu del barri del Poblenou ha homenatjat la nedadora Aurora Chamorro en un acte en què s’ha incorporat una nova placa del Passeig de la Memòria del Poblenou. L’acte ha comptat amb la participació de força membres de la seva família entre els quals el seu marit i el seu fill, Esteve Montía i Marc Montía, i també d’una nombrós col·lectiu del Club Natació Poblenou, entre els quals, Gaspar Ventura, company de Chamorro en la seva carrera esportiva. Tots plegats han glossat la figura de la nedadora des de les perspectives humana i professional.

La iniciativa ha estat promoguda pel Club Natació Poblenou, el club del qual va sorgir la nedadora i del qual ara se’n comença a commemorar el centenari. Hi han donat suport diverses entitats del barri representatives de tots els àmbits socials en els quals Chamorro va estar implicada al llarg de la seva vida.

A la nova placa d’homenatge s’hi pot llegir:
Aurora Chamorro i Gual (1954-2020)
Nedadora internacional i olímpica del Club Natació Poblenou

En l’acte d’homenatge hi han assistit el regidor del Districte, David Escudé, la presidenta del Consell de Districte, Marilén Barceló, i representants del món esportiu i cultural del barri del Poblenou, com Joan Ventura, president de la Coordinadora d’Entitats de Festa Major del Poblenou, i Robert Nebot, membre de l’Arxiu Històric del Poblenou, entre d’altres persones que han volgut formar part d’aquesta sentida i emotiva trobada.

Una vida dedicada a la natació

L’Aurora Chamorro es va formar com a nedadora al CN Poblenou, on es va especialitzar en proves de velocitat d’estil lliure i papallona. Va ser campiona de Catalunya en 30 ocasions (en 100 m papallona i en 100 m lliures), la primera de les quals amb només 15 anys, i també va ser campiona d’Espanya 28 vegades (en 100 m papallona, 100 m lliures i 4×100 m estils). En totes aquestes competicions va batre 14 rècords de Catalunya i 10 d’Espanya, marques amb les quals Chamorro va dominar el panorama nacional en aquest esport entre els anys 1968 i 1974.

La nedadora va ser internacional amb la selecció espanyola de natació en desenes d’ocasions, tant  de manera individual com a rellevista, i va participar als Campionats d’Europa (Barcelona, 1970), del Món (Belgrad, 1973) i als Jocs Olímpics (Munic, 1972). Entre d’altres distincions, va rebre el premi a la millor esportista espanyola de l’any de Mundo Deportivo (1972), i el Premi Sant Martí de plata, de modalitat individual (1972).

El Passeig de la Memòria del Poblenou, el batec del barri

El Passeig de la Memòria és una iniciativa de l’Arxiu Històric del Poblenou, que la va desenvolupar conjuntament amb l’Assoc. de Veïnat del Poblenou. De fet, és un veritable memorial de persones que han fet del Poblenou un referent en diferents àmbits. Les primeres plaques es van instal·lar al 1999, i des d’aleshores s’hi han anat afegint homenatges fins arribar a 14 persones distingides. Ara s’hi ha afegit un nou homenatge, el 15è que llueix aquest passeig (el 4t dels quals dedicat a una dona).

Els altres personatges homenatjats són Pere Relats, rector; Joaquima Raspall, mestra; Maria Espinalt, soprano; Anna Garcés, activista cultural; Joan Garcia, dirigent anarquista; Ramon Bou, activista social; Les dones del Cànem, treballadores; Salvador Roca, periodista; Agapito Fernández, activista esportiu; Josep M. Huertas, periodista; Joan Agustí, alcalde; Jaume Batlle, diaca; Xavier Benguerel, escriptor, i Enric Casanovas, escultor. Vegeu-ne tot el recorregut clicant l’enllaç següent, el Passeig de la Memòria del Poblenou , o mirant les següents fotografies: Àlbum de fotografies del Passeig de la Memòria.