Naturalització i reforma del pati de l'Escola Bogatell

Comencen les obres als patis de dotze escoles públiques de Barcelona, que inclouran l’ampliació del verd i els espais d’ombra i de joc dels equipaments. Els objectius són introduir-hi elements que permetin aprofundir en la coeducació, ampliar els espais pedagògics dels centres i facilitar-ne usos veïnals i comunitaris com a equipaments de barri i com a refugis climàtics en horaris extraescolars i de vacances.

Escola Bogatell. Refugi climàtic
26/08/2021 - 12:16 h - Educació i estudis Ajuntament de Barcelona

L’Escola Bogatell ha iniciat les obres de naturalització del seu pati aquest estiu i se sumarà a les escoles Poblenou i Vila Olímpica, que ja han adoptat mesures per transformar els seus patis en espais més verds.

Concretament, es pintaran les pistes de bàsquet per crear unes zones diferenciades i s’hi instal·larà un joc gran sobre un paviment de cautxú sobreposat a la pista. També s’instal·laran dues pèrgoles, una de les quals al davant de l’edifici dels vestidors, i la segona davant de les aules d’infantil, per tal de a crear una zona d’ombres com a aules exteriors.

També es plantaran arbres per iniciar la configuració d’un espai-bosc amb una zona dedicada a jardí mediterrani amb roques i plantació de plantes autòctones. Finalment s’instal·laran dues tarimes amb grades com a noves àgores i dos nous punts d’aigua.

Així doncs, en xifres, al pati es planten 11 arbres; es generen 20 m2 de nova superfície verda dedicada a hort; es generen 40 m2 de nova superfície verda amb plantació mediterrània i arbustiva; es generen 230 m2 de zones d’ombra amb pèrgoles i tendals, i s’instal·len dos nous punts d’aigua.

A nivell de ciutat, aquest estiu, les obres es duran a terme als dotze centres educatius següents:

  • Escola Pau Casals (Gràcia)
  • Escola l’Estel (Sant Andreu)
  • Escola Milà i Fontanals (Ciutat Vella)
  • Escola de les Aigües (Horta-Guinardó)
  • Escola Palma de Mallorca (Nou Barris)
  • Escola Auró (l’Eixample)
  • Escola Bogatell (Sant Martí)
  • Escola Ramon Llull (l’Eixample)
  • Escola Francesc Macià (Sants-Montjuïc)
  • Escola Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
  • Escola Duran i Bas (les Corts)
  • Escola Tàber (Sarrià – Sant Gervasi)

Transformem els patis

La mesura forma part del programa municipal “Transformem els patis en més naturalitzats, coeducatius i comunitaris”, que sorgeix d’un procés de cocreació fet durant el curs 2020-2021 amb la participació de les comunitats educatives i les entitats que utilitzen els patis: alumnat, professorat, famílies, monitors i monitores del temps de migdia i associacions esportives i de lleure.

Un dels punts forts del programa és que dona més rellevància a la vida als patis partint de la idea que el pati és escola i que, per tant, ha de formar part del projecte pedagògic, i la comunitat educativa ha de ser la protagonista de la reflexió i les millores sobre els espais, les experiències i els usos dels patis.

Gràcies al programa, ja s’han transformat 23 patis escolars, amb la introducció de 150 arbres, i està previst que el curs vinent en siguin 15 més.

Escoles més segures, sostenibles i saludables

La transformació dels centres educatius en equipaments més segurs també s’ha estès als entorns escolars amb el programa “Protegim les escoles”, que inclou la pacificació del trànsit als carrers més propers, la millora dels accessos i l’ampliació de les zones d’estada i de verd amb la incorporació de més mobiliari urbà.

Més informació

Notícies relacionades