Theolongo Bacchio
Els espais urbans del barri del Besòs i el Maresme homenatgen tot de persones rellevants en la història catalana, fins i tot, i curiosament, un laietà que no va existir mai
En un espai tranquil a l’entorn del carrer Mogent, sorprèn la senzillesa d’un monument amb aparença de roc que sembla emergir del terra. Seguint un disseny de Joan Fontanillas, està dedicat al cabdill de la tribu autòctona dels laietans que, segons el mite, es va aliar amb Roma i pels volts del segle III aC va combatre Amílcar Barca (ni més ni menys!) en alguna contesa a la vora de Blanes. La història és èpica d’allò més, però malauradament és falsa.
Laietans, romans i cartaginesos
Un historiador del segle XVI, Florián de Ocampo, va explicar les gestes d’aquest personatge a la seva Crónica General de España. Ho va fer amb tanta aparença de veracitat que d’altres historiadors posteriors van donar-ho per bo sense sospitar que era una fabulació, i així, de llibre en llibre, el conte va arribar al segle XX fins que els fets van ser investigats i la veritat va veure la llum.
El monument es va instal·lar el 1973, però com que l’espai on era no tenia nom, la denominació del cabdill es va fer popular. Finalment el 1993 es va oficialitzar la denominació de plaça Theolongo Bacchio, i des d’aleshores Barcelona ret homenatge a un personatge històric que mai no va existir.
Homenatges d'història política
Erigir un monument en aquest espai va sorgir els anys seixanta d’una entitat d’arrel falangista, i les primeres propostes que es van posar a la taula volien homenatjar persones com el creador de la Falange, la dona del dictador o l’alcalde franquista. Finalment es va optar per una idea historicista que despolitzava el monument i li donava un caràcter èpic.