Protegir les llars

01/07/2021 - 10:37 h

Suport mutu. El teixit comunitari ha impulsat un seguit d’iniciatives per donar resposta a la crisi de la covid-19.

La pandèmia de la covid-19 ha agreujat la vulnerabilitat econòmica de moltes famílies, que no poden assumir el pagament de les factures del gas, la llum o l’aigua i que, per tant, no tenen els subministraments bàsics garantits.

Segons l’infome “Emergència habitacional, pobresa energètica i salut: inseguretat residencial a Barcelona 2017-2020”, el 57% de les persones enquestades declaren que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada a l’hivern o a l’estiu.

El teixit comunitari als barris ha posat en marxa accions per garantir unes mínimes condicions de vida i evitar l’exclusió social de veïns i veïnes en aquesta situació de vulnerabilitat.

La solidaritat veïnal, la col·laboració amb els comerços del barri, els punts d’assessorament energètic o la recollida de recursos són alguns dels projectes que, des de les xarxes comunitàries, i amb el suport del projecte “Casals comunitaris”, ajuden les famílies, empoderant-les i contribuint a trencar el seu aïllament.

Què es fa als barris?

Recull d’iniciatives impulsades per xarxes veïnals i que tenen el suport del programa “Casals comunitaris”:

Sarrià – Sant Gervasi

Can Rectoret

  • Banc de recursos: EPI i roba d’abric per a persones en infrahabitatge o sensellarisme.

Casa Orlandai

  • Banc de recursos: EPI i productes d’higiene femenina, roba d’abric per a la gent que viu en condició d’infrahabitatge o sensellarisme, recollida de recursos diversos per a persones vulnerables, compra de roba d’abric per a entitats que treballen en l’àmbit del sensellarisme.
  • Vehiculació, cohesió i difusió cultural.

Nou Barris

Centre Ton i Guida

  • “Apadrina un vecino”: cistelles ecològiques i seguiment.
  • “Guia de serveis bàsics”: document dinàmic compartit que recull tots els serveis, telèfons o adreces dels serveis i equipaments del territori que poden ser útils per a tot tipus de població, especialment la més vulnerable.

Centre Cívic Can Basté

  • Cistelles familiars: complementar cistelles alimentàries (amb campanyes de recollida) amb productes higiènics.

Sant Andreu

Centre Cívic Trinitat Vella

  • Arranjaments: amb el pressupost del casal s’ha obert un compte amb la ferreteria del barri per tal de disposar del material que faci falta per poder fer aquests petits arranjaments a les cases de les persones que ho necessitin.
  • Punt d’Assessorament Energètic S’ha creat un espai on els veïns ajuden les persones que necessiten acompanyament i suport per gestionar les factures dels subministraments d’aigua i de llum.

Les Corts 

Centre Cívic Trias i Peitx

  • Banc de Recursos: obtenció de recursos per ajudar les persones en situació desfavorida. Aquests recursos són material de protecció ( mascaretes i gel hidroalcohòlic), així com aliments i material d’higiene.

L’Eixample

Espai 210

  • “Intercanvi entre barris”:  Fomentar l’economia social i solidària a través de la transformació creativa de roba i de l’intercanvi de materials de criança i tèxtils. Crear xarxes d’intercanvi entre els barris de la Dreta de l’Eixample, el Fort Pienc i la Sagrada Família. Treballar l’economia de les cures a través de l’intercanvi circular de roba i material de criança.

Sant Martí 

Espai Antoni Miró Peris

  • Cicle “Economia domèstica en temps de crisi”: Dins el cicle hi ha hagut tallers del projecte “Reparat millor que nou”, una xerrada per entendre factures de subministraments a càrrec del PAE i una formació/mentoria sobre educació econòmica.