JOSEP GUINOVART

Josep Guinovart i Bertran (Barcelona 1927-2007), pintor, dibuixant i gravador pertanyent al moviment artístic de l’informalisme. 

Després d’una primera etapa marcada pel realisme i posteriorment a una estada de nou mesos a París, a partir del 1957 comença una evolució artística cap a l’abstracció dotant la seva obra, inicialment, d’elements cubistes tridimensionals poc convencionals i de grans dimensions geomètriques fins a, finalment, arribar a la seva culminació artística amb la desintegració pictòrica de les figures. 

Col·labora amb arquitectes en la creació d’il·lustracions i decorats escenogràfics i participa en exposicions com la Biennal de Sao Paulo (1957) o la de Venècia (1958). 

Compromès amb la denúncia social, algunes de les seves obres estan dedicades en homenatge a Picasso i Che Guevara. 

En els seus últims anys s’inaugura l’Espai Guinovart (1994), fundació-museu dedicada a la seva obra; i dissenya la bodega Mas Blanch (2006), on es troben diverses obres seves com In Vino Veritas (2007).  

Altres obres d’interès són les següents: Paternidad (1954, Museu Reina Sofia), Collage (1962, Museu Reina Sofia), El gran retorno (1971, Museu Reina Sofia), Paisaje lunar (1980, Museu Reina Sofia) o Paisaje con paja (1981, Museu Reina Sofia).  

Des de la seva mort s’han organitzat nombroses exposicions a escala nacional i internacional, i tant la seva fundació com la bodega Mas Blanch continuen fent difusió del seu llegat artístic.