NAZARIO

Nazario Luque Vera (Castilleja del Campo - Sevilla, 1944) és un historietista i pintor espanyol considerat el pare del còmic underground espanyol i un dels més destacats del còmic gai, juntament amb Tom de Finlàndia i Ralf König. Artista contracultural i element clau de la moguda barcelonina  dels anys setanta i vuitanta del segle passat, retrata la Barcelona més baixa i profunda a través de Anarcoma (1978), la seva sèrie més popular. 

El seu estil com a historietista, de temàtica eròtica i homosexual, té com a fonaments l’estructuració de la pàgina en terços equivalents, així com l’ús del pla general per als ambients panoràmics i del pla mitjà per a la descripció dels personatges.  

En pintura, es decanta pels autoretrats del seu entorn amb composicions formades per llibres, discs, vídeos, objectes personals, flors i amics i el paisatge tancat de la plaça Reial des de la seva finestra com a leitmotiv.    

Ha realitzat cartells, portades de discs i llibres, esbossos per a obres de teatre i exposicions fotogràfiques. 

Ha participat en exposicions a Madrid i Barcelona cada dos anys; també a Arco, Cadis, Sevilla, Huelva i Còrdova. Al Palau de la Virreina, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat una gran retrospectiva de la seva obra.   

Recentment, el Museu Reina Sofia i el Centre Andalús d’Art Contemporani han adquirit obres seves per als seus respectius fons i dipòsits permanents.  

El 2016 publica la seva autobiografia i en el Festival Internacional de la Historieta d’Angulema 2018, la seva historieta Anarcoma és nominada a la categoria patrimoni.