JORDI ALUMÀ

Jordi Alumà i Masvidal (Barcelona, 1924), fill del dibuixant i cartellista Josep Alumà i Sans, és un pintor acreditat internacionalment com un dels màxims coneixedors de la tècnica del retaule.  

Les seves primeres obres són de caràcter religiós i d’estètica medievalitzant, ja que la seva formació inicial la realitza als tallers dels Salesians de Sarrià; però, a partir de la dècada dels seixanta es decanta per l’art figuratiu de temàtica esportiva, a la qual dedica gran part de la seva producció.  

És autor de suites olímpiques com les dels Jocs Olímpics de Mèxic (1968), les de Los Angeles (1984) i les de Barcelona (1992); també, de la decoració pictòrica dedicada al naixement de l’olimpisme —ubicada al saló presidencial del Comitè Olímpic Internacional a Lausana (1988) per encàrrec d’Antoni Samaranch— i del quadre del Centenari del Reial Club Deportiu Espanyol (1999). Altres obres d’interès són aquestes: les decoracions murals de l’Arxiu de Comptes (Palau de la Generalitat, 1975) i de les oficines del Banc Atlàntic (Nova York, 1983).     

Ha estat professor a l’Escola de Llotja (1953-1989) com a especialista de la tècnica del retaule; disciplina que sempre ha estat present en l’execució dels seus treballs pel fet de conservar la nitidesa i el gran refinament característics d’aquest art.  

Ha obtingut nombrosos premis en reconeixement de la seva trajectòria professional, entre els quals destaquen el de la Biennal de l’Esport en les Belles Arts (1967), el de Ciutat de Barcelona (1978), l’Ynglada-Guillot (1980) i la Creu de Sant Jordi (2000).