PERICO PASTOR

Perico Pastor i Bodmer (la Seu d’Urgell, 1953) és un pintor, dibuixant i il·lustrador reconegut per haver il·lustrat la Bíblia completa —editada per Enciclopèdia Catalana—.  

El seu estil es caracteritza per la utilització de temes procedents de la vida quotidiana —escenes d’amor, imatges de la seva vida o visions de la natura— i pel traç de pinzellades llargues, intuïtives, contundents i precises amb pinzells de diferents grossàries i tinta negra.  

Troba un punt de fusió òptim entre el dibuix i la pintura mitjançant la utilització de paper de poc gramatge i unes qualitats de textures i lluminositat, les quals ajuden a potenciar els valors gràfics de la tinta xinesa o l’aquarel·la. En els darrers anys s’ha decantat per la tècnica anomenada marouflé, la qual consisteix a encolar les aquarel·les sobre teles muntades en bastidor de manera que la cola actua de vernís i dona més força al color sense limitar-ne la transparència. 

La seva obra forma part de destacades col·leccions internacionals i ha exposat a pràcticament totes les ciutats importants d’Espanya i, també, a Nova York, París, Hong Kong i Tòquio. Les exposicions més rellevants han estat al Museu d’Art Jaume Morera (“La Bíblia il·luminada”, 2012), al Museu del Tabac d’Andorra (“Capítols”, 2014) i a l’Institut Cervantes de Pequín (“Camins de paper, rius de tinta”. 2014).  

En reconeixement de la seva trajectòria artística, el 1993 l’Ajuntament de Lleida li atorga la Medalla Morera i el 1997 és guardonat amb el premi especial del Comitè Olímpic Espanyol en la Biennal de l’Esport en les Belles Arts.