Litografia cedida al Cos de Bombers de Barcelona l’any 2017

XAVIER RODÉS

Xavier Rodés i Torras (Barcelona, 1971), llicenciat en Art a EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, i format a l’escola de disseny Elisava, és un artista figuratiu reconegut des dels anys noranta per la representació de marines i parcel·les urbanes i industrials.  

Els seus quadres, paisatges inspirats en viatges i el seu entorn, transmeten calma i serenitat i destaquen més per la composició i el cromatisme

que no pas pel tradicional plantejament descriptiu característic d’aquest gènere; aspecte que diferencia la seva obra i, alhora, consolida la seva figura artística.  

Els trets principals del seu estil, allunyat del convencional, són aquests: el tractament desafiador de la llum, el domini del color sense estridències, la precisió del dibuix i la solitud suggeridora de les composicions pictòriques; elements que contribueixen al realisme del quadre i a una lectura a favor de la interpretació i l’expressivitat plàstica. 

Ha exposat a Badalona, Barcelona, Vic, Girona, Sant Feliu de Guíxols, Granollers i Sant Cugat del Vallès; també a Madrid, Santander i Maó. Actualment, exposa periòdicament i de manera individual a la Sala Parés de Barcelona, a la galeria El Quatre de Granollers i a la Galeria Ansorena de Madrid. 

A escala internacional, ha participat en fires d’Estrasburg i Londres i ha exposat a Montpeller, Nantes, Boston i Nova York. Actualment, té mostres a galeries de França, l’Argentina i els Estats Units.