LITA CABELLUT

Lita Cabellut (Sarinyena - Osca, 1961), diminutiu de Manuelita, és una artista multidisciplinària criada a Barcelona i resident als Països Baixos que treballa diverses tècniques i disciplines artístiques: pintura a l’oli, dibuix en paper, escultura, fotografia, poesia, poesia visual i vídeo. Descobreix la seva vocació per la pintura al Museu del Prado a través de l’obra pictòrica d’artistes cèlebres com Goya, Velázquez, Ribera o Rembrandt i desenvolupa la seva formació artística a la Gerrit Rietveld Academie dels Països Baixos.

La seva pintura, d’influència goyesca i barroca-holandesa, es caracteritza per l’execució de llenços de grans dimensions mitjançant la tècnica del fresc; però també destaca per la realització de retrats fotorealistes de prostitutes, proxenetes, vagabunds i dones sofisticades amb biografies punyents —com Coco Chanel, Frida Kahlo o Anne Frank—, els quals estan plens de clivelles com a símbol, potser, de patiment. La seva obra és una reivindicació de la universalitat de l’art que descriu la realitat de la condició humana —la preocupació i el compromís per l’ésser humà— a través de l’expressivitat i la vivacitat de la pell; la capa externa del cos que revela el pas del temps i despulla la cruesa, la força, el caràcter i l’angoixa dels instants més emotius de l’existència humana.

El 2011 rep el Premi de Cultura Gitana en la secció de Pintura i Arts Plàstiques de l’Institut de Cultura Gitana d’Espanya, en reconeixement del treball realitzat en benefici de la cultura gitana al món, i el 2015 és reconeguda per la revista especialitzada Artprice com una de les artistes contemporànies més cotitzades del món. El 2017 col·labora en l’escenografia teatral del Festival d’Òpera de Rossini de Pesaro per a La Fura dels Baus i realitza la seva primera exposició retrospectiva a l’Estat espanyol, als Espais Volart de la Fundació Vila Casas de Barcelona.