2021-Plensa

JAUME PLENSA

Jaume Plensa i Suñé (Barcelona, 1955), un dels escultors del país amb més projecció internacional, és conegut mundialment per la creació d’escultures zoomòrfiques formades amb lletres i nombres en materials diversos com el ferro fos, el polièster, la fibra de vidre, l’alabastre o la fusta, en combinació amb elements multimèdia (llums i sons). Artista polifacètic, també destaca pels seus treballs d’arts gràfiques (dibuixos, gravats i impressions) i pel disseny de vestuari i escenografia.

La seva obra transmet la relació entre la figura humana i l’abstracció, apel·la a la condició mateixa de l’ésser –la seva essència física i espiritual, la consciència de si mateix i del seu passat, els seus codis morals i dogmes i la seva relació amb la natura– i posa en relleu la força dels binomis lleuger/compacte, llum/obscuritat, silenci/so, esperit/matèria i vida/mort.

La seva obra es troba exposada en galeries de París, Chicago i Nova York i, periòdicament, exposa en diferents museus i galeries d’Europa, l'Àsia i els Estats Units. També ho fa als espais públics de les principals ciutats del món. Una de les seves obres més destacades es troba a Chicago (Crown Fountain) i la més gran, a Nova Jersey (Water's Soul). En arts gràfiques destaquen dues exposicions retrospectives a França i Bèlgica i la seva col·laboració amb La Fura dels Baus en projectes de teatre i d’òpera. A més, és l’autor del cartell de les Festes de la Mercè 2012. Ha residit a Anglaterra convidat per l'Institut Henry Moore i ha ensenyat escultura a l'Escola Nacional de Belles Arts de París i a l'Escola de l'Institut d'Art de Chicago, on va ser investit doctor honoris causa l’any 2005.

En reconeixement a la seva trajectòria, l’any 2013 va rebre el Premio Velázquez de Artes Plásticas i, entre molts d’altres premis a escala nacional i internacional, el 2015 va ser guardonat amb el Global Fine Art Award a Miami, per la seva participació en la Biennal de Venècia del mateix any.