Campanya de conscienciació per instal·lar detectors de fums a casa

14/03/2023 - 11:31

Seguretat i Prevenció. Són aparells efectius, econòmics i que salven vides.

En cas d’incendi a la llar, el nombre de víctimes es duplica a les cases que no disposen de detectors de fums. A més, la intoxicació per fum és la principal causa de víctimes mortals en els incendis. Per això, els Bombers de Barcelona han posat en marxa una campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància d’instal·lar detectors de fums a casa.

Es tracta d’aparells senzills que emeten una alarma acústica quan detecten fum, en una etapa molt inicial del foc. D’aquesta manera, permeten actuar immediatament trucant al telèfon d’emergències 112 i dur a terme accions d’autoprotecció.

Perquè siguin efectius, cal instal·lar-los al sostre, separats de les parets i tan centrats com sigui possible. És recomanable col·locar els detectors de fums al passadís o al distribuïdor que dona accés a les habitacions, així com a prop de la sortida de la cuina i allà on carregueu les bateries d’aparells elèctrics, com patinets i bicicletes. Com més en poseu, més protecció tindreu.

En canvi, s’ha d’evitar situar els detectors de fums al sostre de la cuina o del bany o a prop d’aparells escalfadors, ja que el vapor d’aigua o els canvis bruscos de temperatura poden provocar falses alarmes.

Instal·lar-los és molt fàcil, ja que no cal fer cap tipus d’obra, perquè funcionen amb bateria o piles. Només cal verificar periòdicament el funcionament de l’avís acústic pressionant el botó de prova del detector i seguir les instruccions del fabricant.

Un altre avantatge d’aquesta mesura de prevenció d’incendis és que els detectors de fums són relativament econòmics i es poden trobar a ferreteries i grans magatzems a partir de 10 i 15 euros.