PROGRAMA D'ACCIÓ LECTORA 18/19

 

Qué inmensa responsabilidad social, política, ciutadana,

la de tratar que todos por igual, independientemente de su

entorno y condición, tengan acceso libre,

placentero y pleno al universo de las palabras!

ANTONIO BASANTA

 

 

PERQUÈ UN PROGRAMA D’ACCIÓ LECTORA

El Programa d’Acció Lectora, impulsat per l’oficina Barcelona Ciutat de la Literatura de la UNESCO i per Biblioteques de Barcelona, es planteja com un conjunt de 500 propostes que s’allargaran fins al juny del 2019. D’Acció perquè son propostes concretes que, trobant els seus objectius i el seu desplegament en una reflexió prèvia, es materialitzaran de manera concisa i detallada en el temps. Lectora perquè defineix l’àmbit d’actuació del programa. És vol incidir sobre la promoció i el foment de la pràctica lectora, abastant totes les seves vessants i focalitzant totes les franges d’edats i les realitats socials del territori.

Aquest Programa d’Acció Lectora es concreta en 12 accions i respon a l’objectiu de voler que la ciutat de Barcelona llegeixi més i llegeixi millor. Amb aquesta finalitat el Programa desplegarà 12 accions que volen abastar tots els indrets de la ciutat i totes les franges d’edat, actuant de manera més intensa en les parts de la ciutat amb especials necessitats d’impuls a la lectura, o bé entre aquells col·lectius que no disposen de les condicions més favorables per al conreu i posterior consolidació dels hàbits lectors.

37 agents impulsen aquest ambiciós projecte: Consorci de Biblioteques de  Barcelona, Consorci d’Educació, FCBQ, TNC, AMB, MUHBA, Ecologia Urbana, FC Barcelona, Àrea de Drets socials (Ajuntament de Barcelona), UOC, Societat catalana de bioètica, IMEB, Foment de ciutat. Editorials: Males herbes, Club Editor, Editorial Alba, GEDISA, Edhasa, Tusquets, Sajalín, Àtic dels llibres, Blackie Books, Comba editorial, Llibres del Periscopi, Candaya, Alrevés, Meteora, Comanegra, Altaïr, Libros del Asteroide, Malpaso, Angle editorial, Edicions de 1984, Llibreria Calders, Llibreria NoLlegiu, Llibreria Casa Usher i Llibreria La Memòria.

Barcelona aposta per la lectura, i ho fa a través de la programació de foment que realitzen i han realitzat amb gran intensitat les biblioteques públiques, la xarxa de llibreries de la ciutat i les diferents entitats culturals que s’hi dediquen. En aquest aspecte les accions del Programa d’Acció Lectora volen reforçar aquestes dinàmiques i aquest treball que s’ha fet i es fa a la ciutat, i vol sistematitzar i coordinar les diferents xarxes per ampliar la població a la qual s’adreça, coordinant esforços i optimitzant resultats.

El programa …en nom de… proposa als autors participants que triïn una obra especialment important per a ells, una d’aquelles lectures que els ha acompanyat sempre, que ha exercit un influx especial sobre l’obra pròpia o que els hauria agradat haver escrit, i els convida a participar en una conversa que, adaptant les dinàmiques de les presentacions de llibres, els impulsi a parlar en nom de l’autor de l’obra escollida. Una acció de prescripció lectora que apropa el lector a l’obra triada i alhora l’empeny a llegir l’obra de l’escriptor que parla en nom d’un altre.

 

Totes les sessions se celebraran a les quatre biblioteques que acullen el programa (Biblioteca Poblenou-Manuel Arranz, Biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall, Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i Biblioteca Vila de Gràcia).

 

Les sessions estaran conduïdes pel periodista i escriptor Albert Lladó.

 

Programació Maig-Juny 2019

  

 

Et conec de vista és un programa adreçat als Espais de gent gran que pretén difondre la lectura a través del nous formats electrònics del llibre. Les dinàmiques del projecte seran les pròpies dels clubs de lectura. Es facilitarà el préstec d’una tableta digital a cadascun dels participants i s’utilitzarà el portal de de les biblioteques públiques eBiblio per al préstec dels llibres electrònics.

L’objectiu principal del programa és apropar els usuaris dels Espais de gent gran a la lectura digital. Una proposta que vol vincular lectura privada, conversa social al volant del llibre i ús dels nous formats i dispositius de lectura.

El programa s’ha iniciat a l’Espai de gent gran La Violeta de Gràcia i al llarg del curs s’estendrà fins altres Espais de gent gran dels districtes de l’Eixample, Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts i Sant Martí.

 

 

En el programa de prescripció lectora En nom propi, dos escriptors són convidats a parlar de l’obra de l’altre per a convèncer els assistents dels motius pels quals els resultarà més gratificant llegir els llibres de l’altre convidat que no pas els propis. Un exercici que apel·la a la generositat. Un marc de consells lectors que, en nom propi, busca la lloança d’un altre autor coetani, la descoberta de l’altre i la lectura apassionada de tots dos.

 

Aquest programa està estretament relacionat amb l’anterior i les quatre llibreries que hi participen (NoLlegiu, Casa Usher, Calders i La Memòria) i que acolliran les sessions del programa els dijous, comparteixen proximitat amb les biblioteques que acolliran les sessions del programa En nom de... els dimarts.

 

Programació Maig-Juny 2019

 

 

 

Et conec d’oïdes és un programa que treballarà el format dels audiollibres en el marc de les residències de gent gran municipals i sondejaran les possibilitats que aquest suport ofereix a les persones amb diferents graus de dependència, persones a les quals no els resulta fàcil accedir als suport tradicionals de lectura.

L’objectiu final del programa és habilitar un espai d’autoconsum d’audiollibres, utilitzant tabletes digitals, auriculars i els audiollibres disponibles a través del portal de préstec de les biblioteques públiques: eBiblio.

Per tal d’assolir aquest objectiu es programaran sessions de formació sobre la dinamització d’aquest suport adreçades als educadors socials dels centres, i un calendari de dinamitzacions entre els residents, que es perllongaran durant el primer semestre de l’any 2019 en els sis centres municipals que hi participen:

 

Residència municipal del Guinardó

Resdiència municipal del Fort Pienc

Residència municipal Francesc Layret

Residència municipal Josep Miracle

Centre de dia – Casa Bloc

Apartaments tutelats Pau Casals

 

Menja-llibres és un projecte de promoció de la lectura impulsat per l’IMEB que, en el marc del Pla de barris, proposa un acompanyament lector als infants mitjançant un seguit d’activitats lúdiques al voltant dels llibres seleccionats. L’objectiu és fer-los desenvolupar el gust per la lectura i el descobriment dels llibres.

El projecte també incideix sobre la comprensió lectora.

Escoles, biblioteques, famílies i barris s’uneixen per impulsar la realització d’un programa de foment de la lectura que vol actuar, especialment, sobre els barris les condicions socioeconòmiques i culturals dels quals no afavoreixen la pràctica habitual de la lectura.

 

20 editorials amb seu a la ciutat de Barcelona patrocinaran 20 clubs de lectura de la xarxa de biblioteques de la ciutat. De les 8 sessions del curs, 4 sessions estaran dedicades a títols de les editorials patrocinadores, amb la presència durant aquestes sessions d’autors i autores, editors i editores, i traductors i traductores.

La vinculació de les editorials i les biblioteques que hi participen s’ha realitzat seguint criteris de proximitat física (l’objectiu és refermar dins del marc territorial de proximitat estratègies de col·laboració entre les editorials i les biblioteques) o en el cas dels clubs de lectura específics, la vinculació directa entre la temàtica del club i el catàleg de les editorials que hi col·laboren.

 

La relació de patrocinis és la següent:

Club de lectura català intermedi – Biblioteca Francesca Bonnemaison – patrocinat per l’editorial Males Herbes.

Club de lectura obert – Biblioteca Joan Miró – patrocinat per Edicions del Periscopi.

Club de lecutra obert – Biblioteca Poble Sec-Francesc Boix – patrocinat per l’editorial Candaya.

Club de lectura obert – Biblioteca Francesc Candel – patrocinat per l’editorial Comanegra

Club de lectura obert – Biblioteca Sofia Barat – patrocinat per l’editorial Àtic dels llibres.

Club de lectura literatura de viatges – Biblioteca Jaume Fuster – patrocinat per Edicions Altaïr.

Club de lectura obert – Biblioteca Esquerra de l’Eixample Agustí Centelles – Patrocinat per Tusquets edicions.

Club de lectura obert – Biblioteca Ignasi Iglesias-Can Fabra – patrocinat per Edicions del 1984.

Club de lectura obert – Biblioteca Camp de l’Arpa – patrocinat per Angle editorial.

Club de lectura obert – Biblioteca Fort Pienc – patrocinat per editorial Meteora.

Club de lectura de salut i ciència – Biblioteca Sagrada Família – patrocinat per Blackie Books.

Club de lectura de filosofia – Biblioteca Vila de Gràcia – patrocinat per editorial Gedisa.

Club de lectura de clàssics – Biblioteca de Montbau – patrocinat per Alba editorial.

Club de lectura de novel·la barcelonina – Biblioteca del Carmel – patrocinat per Club editor.

Club de lectura de  novel·la històrica – Biblioteca de Collserola – patrocinat per l’editorial Edhasa.

Club de lectura obert – Biblioteca de Vallcarca i els Penitents – patrocinat per l’editorial Sajalín.

Club de lectura obert – Biblioteca de Vilapicina – patrocinat per l’editorial Comba.

Club de lectura obert – Biblioteca de Sant Gervasi – patrocinat per l’editorial Libros del Asteroide.

Club de lectura obert – Biblioteca del Clot – patrocinat per l’editorial Malpaso.

Club de lectura crims.cat – Biblioteca Esquerra de l’Eixample Agustí Centelles – patrocinat per l’editorial Alrevés.

Llegir a la feina és un programa que vol incidir sobre les pràctiques de la lectura i el seu foment en els espais de treball.

 

L’experiència s’ha iniciat en l’àmbit dels professionals sanitaris amb la programació de diversos clubs de lectura celebrats a la Biblioteca Francesca Bonnemaison i a les llibreries Alibri i Documenta, i amb un treball formatiu i de difusió que ha de permetre establir una xarxa de clubs de lectura en l’espai de treball del personal sanitari (Centres assistencials públics). En aquest cas, a banda de l’objectiu general del programa: implementar espais de lectura i conversa sobre la lectura en els centres de treball, es persegueix l’objectiu específic de promoure la lectura de textos literaris relacionats amb el món de la salut que, des d’una vessant humanística, pugui ajudar els participants a optimitzar el tracte humà amb el pacient.

 

En col·laboració amb la Societat Catalana de Bioètica i la UOC.

 

llegirabansdecurar.cat

 

 

 

 

Lectures Explosives, Clubs de Lectura Augmentada és un programa en el qual hi participen l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. Els Clubs de lectura augmentada volen ser una eina de promoció de la lectura amb la qual fer arrelar entre els joves la idea que la lectura pot esdevenir un fet recordable i, consegüentment, un fet recuperable. A la dinàmica habitual dels clubs de lectura: lectura d’un llibre i comentari en l’aula, s’hauran de sumar les propostes de lectura augmentada: visita o activitat al voltant d’un escenari o element representatiu del text llegit, i trobades amb els autors.

A més s’ha dissenyat una activitat de lliurament dels llibres als nois i noies participants amb la qual vincular les biblioteques amb els centres d’educació secundària que hi participen.

 

Participen 13 IES de la ciutat i un total de 850 nois/es.

Les lectures que es treballaran seran:

 

La mort a sis vint-i-cinc de Jordi Cervera

L’actor Lucas Bilbo d’Àngel Burgas

L’ombra de l’Stuka de Pau Joan Hernàndez

El mussol i la forca de Pau Joan Hernàndez

Aigua bruta de Pau Vidal.

 

En les sortides i visites que conformen el programa de lectura augmentada hi col·laboren: FCBQ (Federació catalana de Bàsquet), TNC (Teatre Nacional de Catalunya), MUHBA (Museu d’Història de Barcelona), Ecologia urbana Ajuntament de Barcelona i AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona).

 

Amb el mateix marc d’objectius i dinàmiques del programa Lectures explosives. Clubs de lectura augmentada, Lectures a l’estadi es configura com un programa de foment a la lectura entre els joves, que proposa l’extensió de la pràctica lectora i els seus efectes més enllà de la pàgina escrita.

90 estudiants de 4rt d’ESO de l’IES Ausiàs March de Les Corts treballaran els llibres Tot Messi de Jordi Puntí i Orsai de Jordi de Manuel, per tal de trobar-se en dos espais del Camp Nou amb els autors i amb persones vinculades amb el club. Les trobades es faran el mes de desembre i el mes de març en l’Auditori 1899 i en la Llotja de l’estadi.

L’objectiu del programa es vincular la lectura amb l’esport, mitjançant la col·laboració del FC Barcelona, i descontextualitzar els espais futbolístics de la seva funció primera per fer veure als joves que també el Camp Nou pot esdevenir un espai d’acollida per a la pràctica del debat i la conversa al voltant dels llibres i la lectura.