Biblioteques especialitzades
A Barcelona hi ha prop de dues-centes biblioteques que guarden documents i referències. Moltes de les novel·les que s’escriuen tenen la base o la inspiració en aquests arxius i centres de documentació, que permeten als escriptors crear situacions i trames en altres èpoques.
- Biblioteca Nacional de Catalunya. Ubicada des del 1939 a l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona, un edifici gòtic que data de 1401, la Biblioteca de Catalunya conserva un fons de més de tres milions d’exemplars entre manuscrits, llibres impresos, material gràfic, documents sonors, fotogràfics i audiovisuals, diaris i revistes. Inclou la col·lecció de llibres sobre el Quixot de Miguel de Cervantes més important del món, a la Sala Cervantina.
- Biblioteca Pública Arús. Fundada el 1895 per un comerciant d’ultramarins amb unes inquietuds artístiques i intel·lectuals, Rossend Arús, que també va ser impulsor de les revistes La llumanera de Nova York o La luz, és una biblioteca especialitzada en la cultura i la societat dels segles xix i xx, amb col·leccions sobre moviment obrer, anarquisme i maçoneria.
- Biblioteca Fundació Tàpies. Situada a l’edifici de l’antiga Editorial Montaner i Simón del carrer Aragó, és una biblioteca d’art contemporani que també recull bona part de l’obra d’Antoni Tàpies. Té uns 50.000 llibres, més de 500 publicacions periòdiques i 800 vídeos.
- Biblioteca Jacques Dupin Fundació Joan Miró. De forma octogonal, és una de les biblioteques amb millors vistes de la ciutat i més llum. El fons aplega una col·lecció bibliogràfica i audiovisual de l’art del segle xx. També consta de l’Arxiu, amb més de 10.000 documents entre dibuixos, maquetes i anotacions que va fer Joan Miró al llarg de la seva vida.
- Biblioteca Funerària de Cementiris de Barcelona. Disposa d’un dels fons bibliogràfics de l’àmbit més extens d’Espanya i el segon d’Europa. S’hi poden trobar referències dels rituals funeraris de diverses civilitzacions.
- Biblioteca Institut Cambó. (Col·lecció Bernat Metge). És una de les grans col·leccions de literatura clàssica del món. El 1922 Francesc Cambó va decidir traduir al català les obres dels grecs i llatins: Homer, Heròdot, Èsquil, Cèsar, Ciceró, Plató, Aristòtil etc. Avui dia la col·lecció té més de 400 volums. La biblioteca està situada a la Via Laietana.
- Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Té una biblioteca amb un fons de més de mil volums sobre fotografia. Cal cita prèvia.
- Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El fons bibliogràfic està format per 140.000 volums i cada any creix amb mil llibres nous sobre Barcelona, personatges, història, urbanisme, art, etc. Es poden consultar els catàlegs de les diferents col·leccions de l’Arxiu en línia o de manera presencial amb cita prèvia.
- Biblioteca Cercle Artístic Sant Lluc. Aquest fons conserva revistes d’art des del 1880, una selecció de l’època modernista, amb Pèl & Ploma i Le Japon artistique, i noucentista, amb Empori o D’ací i d’allà. Té més de cent capçaleres que van actualitzant amb els números de Serra d’Or, Coup de fouet o Bonart.
- Biblioteca d'Universitats i Investigació. Té dues seus, una a la Secretaria de Recerca de la Via Laietana i una a la Biblioteca Sur del carrer Vergós, on es poden consultar novetats sobre divulgació científica i novel·les de temàtica científica.
- Biblioteca del Cinema. La Filmoteca té un fons únic a Europa, amb 45.000 llibres, 120 capçaleres de revistes que es reben de manera regular, més de 8.000 pel·lícules en format DVD i 5.000 bandes sonores de pel·lícules.
- Biblioteca de l'Ateneu. És una de les institucions que vetlla pel patrimoni documental de la ciutat, bressol de la cultura des de mitjan segle xix, i té una biblioteca amb més de 450.000 llibres. Actualment treballa en diversos projectes per fomentar la lectura i donar valor a les col·leccions.
- Câtedra Gaudí. És un centre de documentació que vol preservar el llegat de l’arquitecte, amb peces i obres originals de Gaudí, i també recollir documents històrics del moment en què es va gestar l’obra genial.
- Biblioteca de la Reial Acadèmia de Bones Lletres
- Biblioteca de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona
- Biblioteca Arxiu de la Corona d’Aragó
- Biblioteca Institució de les Lletres Catalanes
- Biblioteca Institut Britànic
- Biblioteca digital Institut Goethe
- Mediateca Institut Francès
- Biblioteca Institut Italià
- Institut Català de la Pau
- Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya
- Biblioteca Reial Acadèmia de les Arts i les Ciències de Barcelona
- Biblioteca Casa Amèrica
- Centre de Documentació Montserrat Roig Col·legi de Periodistes
- Centres d’Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona
- Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (Institut del Teatre)
- Biblioteca Central del Departament de Cultura de la Generalitat
- Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans. Els fons de l’Arxiu de l’Institut d’Estudis Catalans són constituïts per la documentació generada per la mateixa institució en l’exercici de les seves funcions i activitats, des de la fundació, l’any 1907, fins als nostres dies. Disposa també de fons personals i d’entitats que corresponen a membres de l’Institut i personalitats destacades de la cultura catalana.
- Memorial Democràtic
- Biblioteca MACBA
- Biblioteca Museu de la Música
- Biblioteca Museu del Disseny Hub
- Biblioteca Museu Frederic Marès
- Biblioteca Museu Picasso
- Biblioteca Parlament de Catalunya
- Biblioteca en línea TERMCAT