L'Aventura de conèixer - Cicle temàtic 'Un altre món és possible?': Dates

Les relacions internacionals basades en la producció i l’economia, la divisió del treball i la configuració Nord-Sud ens interpel·len perquè contribuïm als processos globals de canvi. Des de la perspectiva de la justícia global parlarem de les persones defensores dels drets humans, del paper de la banca a les guerres, de les migracions i la polarització que generen, passant per la lluita per l’equitat de gènere o l’accés desigual a la tecnologia i tancarem el cicle recordant el paper de la creació com a eina activista.

Cicle coorganitzat amb la Direcció de Drets Humans, Justícia Global i Cooperació Internacional de l’Ajuntament de Barcelona.

Pobles indígenes i justícia ambiental

Dijous, 6 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents - M. Antonieta Cot . A càrrec de Miquel Figueras, d’AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes / UAB.

La crisi climàtica ha estat promoguda des de països del Nord i, tot i això, els fenòmens extrems i els primers èxodes climàtics afecten poblacions perifèriques. En aquest context, a banda de les mesures reparadores i sancionadores, cal apostar pel reconeixement dels sabers i formes de gestió locals, tradicionals i especialment dels pobles indígenes, que han estat més atents a la conservació i a la convivència amb l’entorn. Recorrerem algunes de les respostes i propostes dels pobles indígenes en l’àmbit de la justícia ambiental.

El cas d’Ucraïna i Palestina: construir la pau en temps de guerra

Dilluns, 10 de febrer de 2025, a les 18.30 h, a la Biblioteca Poble-sec - Francesc Boix. A càrrec de l’Institut Novact de Noviolència

A Palestina i Ucraïna, la societat civil s’organitza per fer front a la guerra i l’ocupació amb estratègies no violentes. Presentarem el context de cada regió, analitzant-ne les problemàtiques i els punts en comú, així com les particularitats. Explorarem la resposta local i internacional en ambdós casos. A través d’exemples de construcció de pau en entorns concrets, mostrarem com aquestes iniciatives esdevenen eines en la lluita per la justícia i la dignitat.

Mèxic: defensar el dret a informar, defensar els drets humans

Dimarts, 11 febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall. A càrrec de Wara Revollo de la Taula per Mèxic.

Mèxic s’ha convertit en el país democràtic on és més perillós l’exercici de la professió del periodisme. Molts professionals de la informació s’han convertit en defensors dels drets humans en voler facilitar a la ciutadania una informació veraç i crítica, fet que els ha convertit en diana de riscos i amenaces per part de poders fàctics,

Islamofòbia, gènere, discursos d’odi i violència mediàtica

Dimarts, 18 de febrer de 2025, a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu. A càrrec de Cristina Vilaplana.

Com s’utilitza el gènere per generar odi contra els homes musulmans, i discursos infantilitzadors i paternalistes vers les dones musulmanes? I més important, com generem estratègies de resistència i de sororitat vers aquests discursos? Comptarem amb la veu de la influencer musulmana i creadora de contingut @veteamusulmania, que ens explicarà experiències d’èxit davant l’hostilitat de les xarxes socials.

Qui finança les guerres: hi ha alternatives a la banca armada?

Dijous, 20 de febrer, a les 18.30 h, a la Biblioteca Vapor Vell. A càrrec d’un/a investigador/ora expert/a en banca armada del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. 

Analitzem quines entitats financeres hi ha darrere les principals empreses d’armes i quin impacte té el seu finançament. Estudiem el cas concret d’entitats que financen l’ofensiva israeliana sobre Gaza o la militarització de fronteres. I finalment, explorem les finances ètiques com a alternativa a la banca armada.

Un present amb IA: les promeses, les realitats i algunes alternatives des de la justícia digital

Dijous 24 de febrer, a les 18.30 h, Biblioteca Ignasi Iglésias - Can Fabra. A càrrec de Núria Vallès, investigadora en Estudis de la Ciència i la Tecnologia de l’Institut d’Investigació en Intel•ligència Artificial (IIIA) del CSIC. Presentada per Carlos Bajo, encarregat de Justícia Digital a Oxfam Intermón.

Els darrers anys la IA s’escampa com una taca d’oli. Apareix a tot arreu i es presenta com la solució definitiva. Serveix per vendre i justificar qualsevol cosa i representa que tot amb IA és molt millor. Tanmateix, les promeses del poderós discurs de la indústria tecnològica no sempre es compleixen i les realitats són menys enlluernadores, però també podem imaginar futurs realment millors.

La paraula global

Dijous, 13 de març, a les 18.30 h, a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda . A càrrec de Tita Berasategui, poeta.

La lluita per un món més just no només està lligada a l’activisme i la denúncia. La creació i el lirisme també poden ser eines per construir, conscienciar i aconseguir un altre món més just globalment. Us proposem una selecció de poemes que ens aproparan a algunes de les desigualtats que aquest cicle ha posat de manifest.

Horaris

Diferents biblioteques de Barcelona

Població:
Barcelona