FIBD Angoulême 2025 - Barcelona ciutat convidada del Pavelló UNESCO
BARCELONA, CIUTAT DEL CÒMIC
La ciutat de Barcelona, ciutat creativa de la UNESCO des del 2015, i molt vinculada històricament al món del còmic, ha estat convidada a participar en el Pavelló UNESCO de la FIBD25 d'Angulema. Aquesta invitació s’ha traduït en un programa ambiciós en què participaran sis autors i autores de la ciutat que són una representació del talent barceloní d’èxit, i que encarnen diversos estils i tendències.
La nostra ciutat ha estat el centre artístic i industrial del còmic a l’estat espanyol des dels seus inicis a finals del segle XIX fins al moment actual. La primerenca presència de vinyetes a revistes satíriques com L’Esquella de la Torratxa, Virolet, Cu-Cut! o Papitu i a publicacions tan populars com Dominguín, TBO, La Risa o Pulgarcito, va marcar el camí a seguir. Aquesta llarga trajectòria ha estat continuada al llarg dels segles XX i XXI en formats diversos: revistes, comic-books, àlbums, novel·les gràfiques, etcètera, tots ells desenvolupats a través del potent teixit industrial barceloní. Diverses de les publicacions fetes per autors i autores que viuen a la nostra ciutat, tant catalans com de la resta d’Espanya, es troben entre les obres més influents de la nostra historieta. De fet, el 80% de la totalitat dels còmics impresos a Espanya s’ha fet i es fa des de Barcelona.
Aquesta producció ha arribat també a països com França, Itàlia, Anglaterra, Suècia o els Estats Units, amb l’imprescindible treball d’agències barcelonines que han coordinat i produït historietes d’autors establerts a Barcelona per a tot el món. Aquest potencial ha fet que actualment alguns dels nostres historietistes treballin directament per a mercats tan potents com el francobelga o el nord-americà.
Així mateix, Barcelona ha estat representada en molts còmics, tant de producció autòctona com forana, ha servit d’escenari per a moltes grans històries i hi ha figurat, en algunes, quasi com un personatge més.
Vine a descobrir-ho al nostre estand, podràs visitar-hi una exposició sobre la presència de Barcelona als còmics d’arreu del món. I si fas una ullada al nostre programa, trobaràs activitats per a tots els públics: xerrades, tallers, activitats familiars i una batalla de dibuix!
PROGRAMACIÓ
Totes les activitats tindran lloc a l'estand de Barcelona del Pavelló de la UNESCO.
Activitats gratuïtes però amb places limitades.
Del 30 de gener al 2 de febrer
BARCELONE EN VIGNETTES [Exposició]
Carrers, carrerons, avingudes, passatges, edificis, monuments... Barcelona ha estat des de sempre un escenari molt apreciat pels autors i autores de còmic.
Dijous 30 de gener
10.30 a 11.30 h
BARCELONE, VILLE DE LA BANDE DESSINEE [Inauguració]
Presentació oficial de la participació de Barcelona a la FIBD d'Angulema, amb Xavier Marcè, regidor de Cultura i Indústries Creatives de l'Ajuntament de Barcelona
15.00 a 16.30 h
AMIS POUR TOUJOURS [Xerrada]
Una conversa sobre les relacions i influències entre el còmic i la ciutat, amb Jordi Lefebre, Alain Bègue (director del festival ViÑetas, de còmic espanyol i hispano-americà) i la participació de Thomas-Lois Côté (director del Festival de la bande dessinée francophone de Québec).
16.30 a 18.30 h
DESSIN EN DIRECT [Intervenció]
Sandra Cardona intervindrà els vidres del Pavelló amb una creació efímera sobre les ciutats creatives de la UNESCO.
Divendres 31 de gener
12.00 a 13.00 h
LA NATURE BÂTARDE DE LA BANDE DESSINÉE [Xerrada/Taller]
Explorem els múltiples nivells de complexitat del còmic amb Marc Torices i Pep Brocal.
15.00 a 16.00 h
VIGNETTES DE VIE [Xerrada/Taller]
Com traslladem al còmic els temes personals? Amb Nadia Hafid.
17.00 a 18.30 h
TRACÉS DE RÊVES [Xerrada]
Sobre l'impacte de l'escola JOSO en el còmic català, amb Jordi Lafebre i Sandra Cardona. També comptarà amb la participació d’en Thomas-Lois Côté.
Dissabte 1 de febrer
11.00 a 12.00 h
QUAND LES ANIMAUX PRENNENT VIE [Taller]
Activitat per als infants durant la qual aprendran a adaptar una faula al format còmic, amb Pep Brocal.
15.00 a 16.00 h
L’IMAGINATION AU POUVOIR [Taller]
Un taller de fanzines i autoedició amb Sara Soler i Nadia Hafid.
17.30 a 18.30 h
LE COMBAT DU SIÈCLE [Batalla de dibuixants]
El clàssic del Pavelló UNESCO, una batalla de dibuix entre Barcelona i el Quebec, amb Marc Torices i Philippe Girard. Si el temps ho permet es durà a terme a l’exterior.
Diumenge 2 de febrer
12.00 a 13.00 h
TOUT CE QUI EST PETIT EST MIGNON [Taller]
Descobrim com crear una història en una sola pàgina, amb Sara Soler.
AUTORS I AUTORES ASSISTENTS
Sandra Cardona (Granollers, 1986) - Eden Glitter, Witch Club, Sac à Diable
Apassionada del còmic des de jove, Sandra Cardona es va formar en Art Gràfic a l’Escola Joso de Barcelona, on va desenvolupar les bases del seu estil artístic influenciat pel manga que llegia durant la seva infància. Després d’una etapa com a dissenyadora gràfica en una distribuïdora catalana de merceria (2011-2017), va decidir fer el salt al món professional del còmic centrant-se en el mercat francobelga.
El 2018 publica el seu primer còmic, Bouillon, i continua amb Sac à Diable (2021), Witch Club (2023) i la sèrie Eden Glitter (2024), guionitzada per Eric Corbeyran. També ha participat en projectes a Espanya, com l’antologia Voces que cuentan (2021). A més del còmic, l’apassiona experimentar amb tècniques artístiques com ara l’aquarel·la i l’acrílic, que utilitza en murals per a locals de restauració a Barcelona i Sabadell.
Actualment viu a Bordeus, on treballa en els nous volums de Eden Glitter. La seva obra destaca per l’estil expressiu i detallista, que combina sensibilitat narrativa i un gran domini gràfic, fet que la converteix en una autora prometedora dins del panorama internacional del còmic.
Jordi Lafebre (Barcelona, 1979) - Je suis leur silence, Malgré tout, Les Beaux Étés
Nascut al barri de Sants, Lafebre es forma en Art Gràfic a l’Escola Joso mentre estudia Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Publica els seus primers treballs el 2000 en revistes d’àmbit estatal. El 2009 se li obren les portes al mercat francobelga, amb l’inici d’una col·laboració fructífera amb Zidrou, guionista belga, amb qui publica obres com Lydie (2010), La Mondaine (2012-2013) i Los buenos veranos, una sèrie de sis volums editada entre 2014 i 2022.
El 2020 fa el salt com a autor complet amb la seva primera obra en solitari, Carta blanca, aclamada internacionalment pel seu estil gràfic elegant i la seva profunditat narrativa. El 2023 publica Soc el seu silenci, ambientada a Barcelona, que rep el Premi de les Llibreries 2024 i és seleccionada al Gran Premi de la Crítica ACBD i al festival d’Angulema.
Les seves obres, traduïdes a més de catorze idiomes, han estat reconegudes amb guardons com ara el Prix Angoulême de la Différence, el Prix Diagonal i l’International Japan Award. Lafebre destaca per la seva habilitat per combinar emoció, sensibilitat i traç refinat, i es consolida com un dels grans noms del còmic europeu contemporani.
Nadia Hafid (Terrassa, 1990) - Le bon père, Chacales
Il·lustradora i autora de còmic, es va formar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona i en Arts Aplicades a l’Escola Llotja. Com a il·lustradora, ha treballat per a mitjans de prestigi com ara The New Yorker, The Economist, El País o La Vanguardia. La seva primera obra, El buen padre (2020), li va valer el premi ACDCómic a millor autor emergent i la nominació al Saló del còmic com a millor obra revelació Miguel Gallardo el 2021, i ha estat traduïda al francès i al turc.
El seu segon còmic, Chacales (2022), va rebre el premi Ojo Crítico de RNE 2022 i el premi Talent Jove Sento Llobell 2023, i li va valer la nominació com a millor obra en el Saló del còmic de Barcelona.
Ha participat en exposicions com “Constel·lació gràfica” al CCCB i imparteix classes d’il·lustració editorial al màster de còmic d’Elisava. Recentment, ha guanyat el premi Finestres de còmic en català 2024. Hafid combina una mirada personal i social amb un estil artístic modern i únic.
Pep Brocal (Terrassa, 1967) - Cosmonauta, Livre des bêtes
Il·lustrador i autor de còmic, es va formar en Belles Arts a la Universitat de Barcelona (1985-1991) mentre col·laborava amb revistes de referència com les de Toutain Editor i Norma Editorial. Des del 1991 treballa regularment per a Cavall Fort, on ha aportat historietes i il·lustracions durant dècades. També ha il·lustrat nombrosos llibres infantils i juvenils, i és conegut per la seva habilitat per explorar tècniques com la serigrafia i la xilografia.
Cofundador de l’editorial Badabum, ha estat professor d’il·lustració a l’escola EINA durant gairebé dues dècades (2006-2024). Entre els seus reconeixements més destacats, el 2019 va rebre el premi ACDCómic a la millor obra per Inframundo (Astiberri), i el 2020, el premi Ara de còmic en català per Caritat del Río. El 2024, la seva adaptació del Llibre de les bèsties de Ramon Llull (Bang Edicions) va guanyar el premi Crítica Serra d’Or.
A França ha publicat obres com ara Cosmonauta, Livre des bêtes i les sèries d’Olaf i Lily Megamosca. Brocal combina humor, poesia visual i experimentació, fet que el situa com una de les veus més personals del còmic contemporani.
Marc Torices (Barcelona, 1989) - La vie pleine de joie du triste chien Cornelius, Cortazar
Autor de còmic, director i director d’art, Marc Torices destaca per la seva versatilitat i projecció internacional. Ha codirigit curtmetratges premiats com Knockstrike (amb Pau Anglada i Genís Rigol), seleccionat en festivals com el de Clermont-Ferrand, Sundance i Ottawa, i guardonat a Torí. També ha codirigit el curt experimental Naive Mischief in Oak Paso juntament amb Manson, premiat al País Basc i a Grècia.
Com a animador i director d’art, ha col·laborat amb nombrosos estudis creatius, participant en projectes com ara Decorado i Unicorn Wars d’Alberto Vázquez. Les seves historietes s’han publicat en editorials i revistes d’arreu del món, i ha destacat en països com ara França, Itàlia, els EUA i Argentina. La seva primera novel·la gràfica, Abrir Para Cerrar, va ser premiada amb un accèssit Injuve, mentre que Cortázar va obtenir el premi Splash 2017 i el Premi del Gremi de Llibreters de Navarra.
El 2023 va publicar La alegre vida del triste perro Cornelius, que es traduirà a Polònia, França, Països Baixos i els EUA. Torices també treballa en la preproducció del curt La verdad te rechaza, Cornelius. Conegut pel seu estil vibrant i innovador, ha esdevingut una figura clau en l’escena artística contemporània.
Sara Soler (Barbastro, 1992) - Girlfriends, Ada Tormentas
Il·lustradora i autora de còmic, Sara Soler inicia la seva trajectòria amb Red y Blue: Cazadoras de monstruos (ECC) gràcies a la beca Connecta’t al còmic. El 2018 fa el salt al mercat americà amb Dr. Horrible: Best Friends Forever i la sèrie Plants vs. Zombies (Dark Horse). Ha treballat amb editorials com ara Planeta, Oni Press, Astiberri, Jungle, Tunué, Hotel de las Ideas i Sarbacane, i s’ha consolidat com una autora internacional.
Les seves obres inclouen adaptacions i històries originals com En la oscuridad (Planeta, 2019), La Odisea (2021), Ikigai (2020) o Season of the Bruja (2022). Recentment, ha publicat Ada Tormentas (2024) i Girlfriends (2024).
A França ha publicat Girlfriends (Sarbacane, 2024) i Plants vs. Zombies - Vol. 14
El seu estil destaca per la narrativa dinàmica, l’estètica vibrant i la gran sensibilitat artística. Soler combina projectes juvenils i adaptacions clàssiques, i és una de les autores més versàtils i prometedores del panorama actual.
COL·LABORADORS