Barcelona entra al mapa de les residències literàries internacionals
dt., 31/05/2022 - 10:00
Barcelona entra al mapa de les residències literàries internacionals
El primer dia de juny arriben al MUHBA Vil·la Joana autors i autores per preparar-hi els seus projectes.
En el marc de les Ciutats de la Literatura UNESCO, Barcelona enceta aquest mes de juny la seva primera residència literària internacional. La seu on tindrà lloc serà el MUHBA Vil·la Joana, una emblemàtica construcció envoltada de la vegetació de Collserola i on va passar els seus darrers dies i va morir el poeta Jacint Verdaguer. L’objectiu principal d’aquestes residències, que moltes de les Ciutats de la Literatura organitzen, és afavorir la mobilitat dels i les autores com a element troncal de la difusió de les literatures del món.
Aquesta primera edició servirà de prova pilot i s’estrenarà amb tres autors i autores guardonats en l’última edició de les beques d’escriptura Montserrat Roig: la lituana Miglė Anušauskaitė, la italiana Viola di Grado, i l’australià Ronnie Scott. Més endavant, visitaran Barcelona per desenvolupar els seus projectes Carla Maliandi (Argentina), Sophie Collins (Gran Bretanya), Julia Mayle (França), Alys Conran (País de Gal·les), Lana Bastašić (Bòsnia), Irenosen Okojie (Nigèria), Zoran Pilić (Croàcia), Pau Sanchis i Ferrer (País Valencià), Cheryl Lu-Lien Tan (Singapur) i Tony Eprile (Sud-Àfrica). L’allotjament està dissenyat com un espai de feina i habitatge, on les persones allotjades podran desenvolupar el seu projecte creatiu i de recerca i, alhora, gaudir d’un espai amb tots els serveis necessaris; la residència disposa de tres dormitoris individuals amb bany privat i zona de treball, a més de diversos espais compartits, com la cuina-menjador, pensats per afavorir la relació entre els estadants.
El projecte de residències literàries preveu diferents modalitats: autores i autors que vinguin d’altres Ciutats de la Literatura UNESCO; traductors, prioritzant les traduccions de l’obra d’autors barcelonins en particular o catalans en general o bé d’obres d’autors estrangers en les quals la ciutat de Barcelona ocupi un lloc preeminent; escriptors i escriptores procedents d’altres programes d’intercanvi literari amb participació de l’ICUB; i professors i investigadors que treballin en la història de la literatura o literatura comparada, l’obra completa d’algun dels escriptors o escriptores barcelonines, o sobre els altres autors/res del romanticisme equiparables a Jacint Verdaguer.
El programa de residències completa el projecte de la Ciutat de la Literatura UNESCO, que engloba el mapa literari de la ciutat, el Programa d’Acció Lectora, les beques d’escriptura Montserrat Roig i Carme Montoriol, els festivals literaris impulsats des de la ciutat i la participació en els que s’organitzen en altres indrets. També està vinculat a la política d’intercanvi creatiu i connexió amb xarxes internacionals que fa uns anys el Programa de Fàbriques de Creació va començar a impulsar de manera pionera a la ciutat, així com amb la mesura del Pla de Drets Culturals denominada Cultura de base i sectors culturals: dret a la creació, l’experimentació, la recerca i la producció cultural.
Més informació, en aquest enllaç.