Mor l'escriptora barcelonina Rosa Regàs

dj., 18/07/2024 - 10:57

Mor l'escriptora barcelonina Rosa Regàs

Deixa un gran llegat en el món literari, reconegut amb guardons com els premis Ciutat de Barcelona, Planeta i Nadal, i també va rebre la Creu de Sant Jordi.

Nascuda a Barcelona l’11 de novembre de 1933, l’escriptora Rosa Regàs ha mort a Llofriu (Baix Empordà), on residia des de feia anys, aquest 17 de juliol de 2024.

Regàs va estudiar Filosofia a la Universitat de Barcelona i als anys seixanta va treballar a l’editorial Seix Barral. El 1970 va fundar l’editorial La Gaya Ciencia, publicant obres d’Álvaro Pombo, Manuel Vázquez Montalbán o Javier Marías. La trajectòria com a escriptora la va començar el 1983, amb un exitós camí que la va portar a obtenir guardons com el Premi Nadal el 1994 amb la novel·la Azul, o el Premi Planeta el 2001 amb La canción de Dorotea. Després de guanyar el Planeta va formar part del jurat del guardó. També va ser reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona de Narrativa per Luna lunera, l’any 1999. Fa just dos mesos presentava el llibre de memòries titulat Un llegat, sobre llibres, cultura i diferents aspectes de la seva vida.

Reconeguda antifranquista i obertament d’esquerres, va formar part de la Gauche Divine, i va viure a Cadaqués tenint com a veïns a Salvador Dalí o Marcel Duchamp. Va escriure sobretot en castellà, i, a més de novel·les, també va publicar contes infantils, llibres de viatges, assaigs i memòries. També va fer col·laboracions a la premsa escrita. Entre 2004 i 2007 va ser directora general de la Biblioteca Nacional d’Espanya, i el 2005 va fer el pregó de les Festes de la Mercè. Aquell mateix any va rebre la Creu de Sant Jordi.