Residència literària Barcelona

Des del juny del 2022, Barcelona compta amb una residència literària (en el marc d’un programa pilot). L'espai escollit és el MUHBA Vil·la Joana, l’antic mas situat al parc de Collserola on el 10 de juny del 1902 va morir Jacint Verdaguer.

La residència disposa de tres dormitoris individuals amb bany privat i zona de treball, a més de diversos espais compartits, com la cuina-menjador, pensats per afavorir la relació entre els autors i autores que hi fan estada. L’entorn on està situat l’edifici, en plena serra de Collserola, ofereix l’ambient propici per a la creació literària i la investigació, i al mateix temps garanteix una accessibilitat fàcil a la ciutat. 

Amb la incorporació d'aquest equipament, Barcelona, Ciutat de la Literatura de la Unesco, s’integra en un circuit internacional d’intercanvi d’escriptors amb la resta de ciutats de la xarxa, que pretén afavorir la mobilitat dels i les autores com a element troncal de la difusió de les literatures del món. 

El projecte de residències literàries de Vil·la Joana contempla diverses modalitats

  • Escriptors provinents de ciutats que formen part de la Xarxa de ciutats de la literatura de la UNESCO.
  • Traductors, prioritzant les traduccions de l’obra d’autors barcelonins en particular o catalans en general o bé d’obres d’autors estrangers en les quals la ciutat de Barcelona ocupi un lloc preeminent, ja sigui com espai narratiu de ficcions, o bé com a temàtica central d’assaigs literaris o culturals. 
  • Escriptors  procedents d’altres programes d’intercanvi literari amb participació de l’ICUB, amb la voluntat d’obrir les portes al talent literari d’arreu.

Es preveu que l'espai obri sempre les portes durant els mesos de primavera i estiu i que l’estada dels creadors sigui d’un mes per resident. 

La residència inclou un programa paral·lel d’activitats vinculades amb el teixit literari de la ciutat i equipaments públics -com biblioteques, museus, escoles i centres cívics, a més de les activitats que tindran lloc al MUHBA Vil·la Joana.